Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“EU mora hitno osigurati prihvatne centre u Grčkoj i Italiji za migrante”

Migrants at the border between France and Italy

Zbog velikog broja migranata koji dospijevaju na talijansko i grčko tlo, Evropska unija mora pod hitno osigurati prihvatne centre u tim zemljama.

Ekspert za migrante iz međunarodne organizacije Liječnici bez granica Aurelie Ponthieu podsjetila je danas kako je od početka godine na evropsko tlo pristiglo više od 100.000 migranata te kako je na morskim putovanjima preminulo njih oko 2.000.

Lideri zemalja Evropske unije danas će razmatrati hitni plan zbog migranata u Italiji i Grčkoj, ali se špekulira kako dogovor neće biti moguć prije jula.

Ponthieu je za to vrijeme istakla kako su timovi Liječnika bez granica raspoređenih u dvije zemlje – prebukirani. Prema njenim riječima, hitno su potrebna skloništa za hranu, pristup informacijama i pomoć pri identifikaciji žrtava zlostavljanja i mučenja.

“Situacija trenutno izmiče kontroli u Grčkoj”, naglasila je Ponthieu, dodajući kako zemlje članice Evropske unije imaju svoju odgovornost u cijeloj situaciji.

Veliki broj migranata putem mora dolazi u Grčku i Italiju u nadi kako će moći dospjeti na tlo drugih evropskih zemalja. Najveći broj njih bježi iz siromaštvom i ratom zahvaćenih zemalja.