Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU: Na Balkanu zatvoriti 13 teromelektrana

te-tz111

U zemljama balkanskog regiona bi, zbog zastarjelosti i nezadovoljavanja standarda EU, trebalo da se obnovi ili zatvori 13 termoelektrana (TE), pokazalo je istraživanje Fondacije Mreža za promjene jugoistočne Evrope.

U Crnoj Gori bi, po tom principu, u periodu od 2025. do 2030. godine trebalo da se zatvori TE Pljevlja, a u Srbiji čak njih pet, prenosi Tanjug.

U Srbiji bi u tom periodu trebalo da se zatvore termoelektrane Morava, Kostolac, “Nikola Tesla” i Kolubara, dok je u TE Kosovo rok za zatvaranje tri bloka 2020. godina, a preostala dva 2025. godina.

U Bosni i Hercegovini u periodu od 2020. do 2025. godine na meti su četiri bloka TE Tuzla, a do 2030. godine termoelektrane Gacko, Ugljevik i Kakanj.

U Hrvatskoj bi do 2020. trebalo zatvoriti samo jednu termoelektranu, Plomin, a u Makedoniji dvije – Oslomej i Bitolj i to u periodu između 2025. do 2030. godine

“Energija je tema s kojom se svaka zemlja na putu eurointegracija mora suočiti i države regiona bi trebalo da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova 80 odsto”, poručili su iz EU.
Stručnjaci sugerišu zemljama regije da rade na povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, efikasnijem iskorišćavanju vjetra i sunca, ali i smanjenju upotrebe uglja.