Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU nastoji da osigura zemljama jugoistočne Evrope gas iz tri izvora

gas

Evropska komisija planira da u sklopu velike Evropske energetske unije osigura zemljama jugoistočne Evrope snabdijevanje gasom iz tri različita izvora i pravca i ne protivi se izgradnji gasovoda Turski tok, pod uvjetom da dobije saznanja o zakonskom okviru i sigurnosti dolaska gasa tim gasovodom.

To je izjavila portparolka Evropske komisije Anna Kaisa Itkonen, na pitanje agencije Beta da li Evropska komisija dijeli sugestiju SAD da Srbija i druge zemlje regiona treba da se opredijele za Transjadranski gasovod (TAP) a ne za Turski tok.

Upitana kako će Srbija i jugoistočna Evropa osigurati snabdijevanje gasom ako se procjenjuje da se gasovodom TAP iz Azerbejdžana u Evropu može dopremiti 10 milijardi kubnih metara godišnje, a Turskim tokom 63 milijarde kubnih metara gasa, porptarolka za energetiku u Evropskoj komisiji je rekla da EK nije upoznata s američkim zahtjevom da se zemlje regiona isključivo okrenu gasovodu TAP.

Anna Kaisa Itkonen je naglasila da je, imajući u vidu najavu ruske kompanije Gasprom da će biti obustavljene isporuke ruskog gasa Evropi do 2019. preko Ukrajine, formirana ministarska radna grupa zemalja jugoistočne Evrope koje su članice EU i koja upravo nastoji da nađe rješenja za tri izvora snabdijevanja gasom.

U tu grupu su na tehničkom nivou uključene i Srbija i druge zemlje regiona koje su kandidati za članstvo u EU i sljedeći sastanak o tome će biti održan u Dubrovniku u julu.

Evropska komisija, kako je naglasila Itkonen, nije protiv izgradnje Turskog toka, već želi da bude sigurna da će cijeli projekt biti sproveden saglasno pravilima EU, kako, kada je riječ o zakonima, tako i sigurnosti dotoka gasa.

“Ne želimo da prekinemo partnerstvo s Rusima kada je u pitanju snabdijevanje gasom, već da osiguramo snabdijevanje iz više izvora, a ne samo ruskog”, objasnila je portparolka Itkonen na pitanje gdje će jugoistočna Evropa naći dovoljne količine gasa ako se prekine snabdijevanje preko Ukrajine i bude dovedeno u pitanje izgradnja gasovoda Turski tok.

Itkonen je rekla i da je Evropska komisija upoznata s prošlosedmičnom izjavom direktora Gasproma Alexeyja Millera, u Beogradu, da je Rusija sigurna da će u idućim godinama rasti potrebe Evrope za isporukama ruskog gasa.

Na pitanje kako je moguće da se SAD i EU ne dogovaraju kada su u pitanju strategijski pravci dotoka gasa u Evropu, Itkonen je rekla da EU vodi svoju politiku i da se po pitanju snabdijevanja Evrope gasom isključivo rukovodi ciljevima Evropske energetske unije, a u sklopu toga i tekućim naporima da se jugoistočnoj Evropi osigura snabdijevanje gasom iz tri izvora, prenosi Beta.