Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Opozicija iz Republike Srpske je izdajnička falanga na nivou BiH

Milorad Dodik za AA: BiH mora odbaciti međunarodni intervencion

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je “opozicija iz Republike Srpske izdajnička falanga na nivou BiH, koja radi na izdaji nacionalnih interesa Srpske i njene pozicije”.

“Bez obzira što govore da se bore za interese Srpske, znamo ih iz perioda kada su prenosili naše nadležnosti na nivo BiH. I tada su govorili da se bore za Republiku Srpsku, što nije bilo tačno”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima DNS-a, SP-a i Srpske radikalne stranke.

On tvrdi da Dejtonskim mirovnim sporazumom BiH nije bila predviđena kao država, jer nije imala policiju, vojsku, fiskalni sistem i sudstvo.

“BiH je bila predviđena kao savez država. Naši napori su išli u pravcu očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i SNSD se sa koalicionim partnerima bori za taj sporazum, a ne za ono što je u međuvremenu nametnuto”, naglasio je Dodik.

On je istakao da je tu i razlika između onoga što je viđeno na Kongresu SDA i onoga što traži SNSD sa koalicionim partnerima.

“Tražimo raspravu o vraćanju na nivo izvornih dejtonskih ovlaštenja, a SDA traži da bude prekomponovana cijela BiH. To nama nije nepoznato, jer je riječ o projektu koji je zaustavljen 2006. godine, a u saradnji sa međunarodnom zajednicom bile su razvijene i regionalne organizacije, poput SERDE, koje je je trebalo da budu preteče nove organizacije u BiH”, kaže Dodik.

On je naglasio da opozicija iz Republike Srpske ne može da iznese teret izdaje na nivou BiH i da se vraćaju u Srpsku po nagovoru onih sa kojima sarađuju.

“Koalicija SNSD-DNS-SP funkcioniše i nema nikakvih problema, a posvećeni smo čuvanju institucija Republike Srpske. Nema nikakvog problema u funkcionisanju, što smo pokazali i u parlamentu Srpske. Do sada nijedna tačka dnevnog reda nije oborena i neće ni od sada”, kategoričan je Dodik.