Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU ne želi ponovo uvoditi vize zemljama Balkana

Eduard Kukan

Šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan poručio je u izjavi beogradskom tisku da Europska unija ne želi ponovno uvoditi vize Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana, upozorivši istodobno da je neophodno rješavati probleme s velikim brojem azilanata koji s balkanskog prostora dolaze u zapadne zemlje.

Kukan je za beogradske Večernje novosti ocijenio da bi zabrinutost zbog mogućnog ukidanja bezviznog režima mogla biti opravdana ukoliko se ne promijeni dramatično stanje zbog sve većeg broja migranata koji putuju ka zapadnoeuropskim zemljama.

Slovački europarlamentarac uvjeren je da ukidanja bezviznog režima neće biti, ali je sugerirao da države u regiji moraju učiniti sve da se teška situacija s azilantima promjeni.

“Siguran sam da će predstavnici EU-a i zemalja regije zajedničkim zalaganjem provesti određene mjere koje će uroditi plodom i pronaći odgovarajuće rješenje”, rekao je Kukan za Večernje novosti.

On je naglasio kako postoji jaka politička volja da se izbjegne ponovo uvođenje viza jer bi to “bio istinski korak unazad”.

Kukan je ocijenio i da odluka mađarskih vlasti o podizanju ograde duž granice sa Srbijom nije način da se nastala situacija riješi, uvjeren kako ne bi bilo “korisno i od pomoći kada bismo svi počeli podizati zidove”.

On je istodobno sugerirao kako Srbija mora svojim građanima objasniti da napuštanje zemlje i traženje azila u zapadnoeuropskim zemljama nije način da riješe svoje probleme.

Pojedini mediji su prošlog tjedna objavili kako se, navodno, Njemačka sprema protjerati 94.000 tražitelja azila iz balkanskih zemalja, ali su srbijanski dužnosnici zanijekali da od njemačkih vlasti o tome imaju bilo kakvu informaciju ili zahtjev.

Također, srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin odbacio je ranije medijska nagađanja kako EU navodno razmišlja da se u Srbiji izgradi prihvatni centar za 400.000 migranata iz arapskih zemalja.

Vulin je rekao da “to nitko od Srbije nije tražio, niti smo mi to kome nudili, a i da je tražio, Srbija to nikad ne bi mogla prihvatiti”.

“U Srbiji se ne gradi, niti će se graditi nikakav trajni centar za migrante jer Srbija nije koncentracijski logor da bi zadržavala ljude koji ne žele kod nas ostati”, izjavio je Aleksandar Vulin.