Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU neuspješna u realizaciji plana o zbrinjavanju izbjeglica

migranti-11

Članice Evropske unije i dalje su neuspješne u realizaciji plana raspodjele i zbrinjavanja izbjeglica iz Grčke, Italije, Turske i Libana, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazumima sa pomenutih pet država Evropska unija se obavezala da će izvršiti raspodjelu i zbrinjavanje izbjeglica iz kampova, a Evropska komisija je i u novoobjavljenom 11. Izvještaju pokazala kako članice i dalje ne ispunjavaju te obaveze.

Shodno sporazumu, ostale članice EU su se obavezale da će do septembra ove godine iz Grčke i Italije preuzeti i zbrinuti ukupno 160.000 izbjeglica, a Evropska komisija je saopćila kako je do 10. aprila na taj način zbrinuta 5.001 izbjeglica iz Italije i 11.339 iz Grčke.

Članice EU su se planom iz 2015. godine obavezale da će iz kampova u Turskoj, Jordanu i Libanu preuzeti i zbrinuti 22.507 izbjeglica, a do sada je zbrinuto 15.492.

EU je sporazumom o rješavanju migrantske krize iz Turske obećala preuzeti i zbrinuti 72.000 izbjeglica, a zbrinuto je njih svega 4.618. Nakon što im je ponuđeno prebacivanje u zemlje EU, 671 izbjeglica je odlučila ostati u Turskoj.