Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU nije odobrila nikakva sredstva za izgradnju Pelješkog mosta

U ovom trenutku ne postoji odluka o sufinansiranju Pelješkog mosta evropskim sredstvima jer Hrvatska najprije treba aplicirati, a onda će Komisija ocijeniti projekt i donijeti odluku u roku od tri mjeseca od podnošenja aplikacije – rekao je u četvrtak glasnogovornik Komisije za regionalnu politiku Jakub Adamowicz.

On je istakao da u ovom trenutku nema odluke o mogućem sufinansiranju EU tog projekta u okviru kohezijske politike. Naveo je da će hrvatske vlasti morati podnijeti projektnu prijavu, što je predviđeno do kraja 2015. ili početkom 2016.

[pull_quote_right]Uz ministra Dončića jučer je gradnju mosta optimistično najavio i hrvatski premijer Zoran Milanović[/pull_quote_right]

– Projekt će onda ocijeniti stručnjaci Komisije i odluka će biti donesena najkasnije tri mjeseca nakon podnošenja prijave. Do tada, bilo kakve političke izjave o pozitivnoj odluci EU o mogućem sufinansiranju treba tretirati kao hrvatska očekivanja – kazao je glasnovornik Komisije.

Adamowicz dodaje da je studiju izvedivosti “pripremila Hrvatska kako bi analizirala moguće varijante povezivanja dvaju dijelova zemlje”, te da Komisija još nije vidjela konačni izvještaj o toj studiji.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio je u srijedu studiju izvodljivosti koja je pokazala da je od sedam mogućih varijanti spajanja juga s ostatkom Hrvatske, najbolja opcija Pelješki most. Uz Dončića jučer je gradnju mosta optimistično najavio i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Ukupni procijenjeni trošak investicije je 2,852 milijardi kuna, od čega 1, 551 milijardi otpada na Pelješki most, dok će se ostatak novca uložiti u pristupne ceste.

Izgradnja Pelješkog mosta podijeljena je u tri faze, od kojih će prve dvije biti gotove od 2016. do 2019., a posljednja od 2018. do 2020. godine, kada će uslijediti puštanje mosta u promet.

Hrvatska očekuje da će EU sufinansirati do 85 posto projekta, prenosi Hina.