Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU o presudi Mladiću: Ostvarivanje pravde je osnovna ljudska obaveza

mladic2

Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti najstrašnijih zločina je osnovna ljudska obaveza, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH nakon izricanja presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, koji prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Iz EU navode da se današnja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučaju Ratka Mladića dotiče nekih od najmračnijih i najtragičnijih događaja u nedavnoj historiji Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana i Evrope, uključujući genocid počinjen u Srebrenici.

EU se suosjeća sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije i novodi da iako komentarišu pojedinačne presude, u potpunosti poštuju odluke MKSJ-a i podržavaju njegov rad.

“Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom s MKSJ-om, kao i s njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Evropska unija se nada da su sve zemlje u regionu odlučne i opredijeljene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja”, navodi se u saopštenju.