Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU o proglašenju nezavisnosti Katalonije: Španija je naš jedini sagovornik

katalonija (6)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je, komentarišući odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španije, istakao da novonastala situacija neće utjecati na odnose Evropske unije sa Španijom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Posmatrano iz ugla EU-a, ništa se nije promijenilo. Španija je i dalje naš jedini sagovornik”, poručio je Tusk.

Nepunih sat vremena nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost, španski Senat aktivirao je član 155 Ustava o vanrednim mjerama, kojima se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije.

Član 155 španskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, državnim medijima i telekomunikacijama.

Prije donošenja odluke, španski premijer Mariano Rajoy pozvao je građane da ostanu smireni nakon što je Parlament Katalonije usvojio prijedlog kojim se ta bogata regija proglašava republikom nezavisnom od Španije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rajoy je uputio molbu preko Twittera nekoliko minuta nakon što je regionalni parlament, koji ima 135 poslanika, obavio tajno izjašnjavanje o prijedlogu, iako su opozicioni katalonski poslanici bojkotovali glasanje. Prijedlog je usvojen sa 70 glasova za, deset protiv i dva prazna glasačka listića.

“Pozivam sve Špance da ostanu smireni, a vladavina prava će vratiti zakonitost u Kataloniji“, poručio je Rajoy.

Katalonija proglasila nezavisnost (VIDEO)