Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU od Izraela traži nultu toleranciju prema jevrejskim ekstremistima

izrael

EU je od Izraela zatražila da iskaže nultu toleranciju prema nasilju jevrejskih ekstremista nakon što je u požaru na Zapadnoj obali, za koji su okrivljeni naseljenici, poginulo palestinsko dijete.

“Izraelske vlasti treba da preduzmu odlučne mjere za zaštitu lokalnog stanovništva. Tražimo punu odgovornost, efikasno sprovođenje zakona i nultu toleranciju prema nasilju ekstremista”, saopšteno je danas iz kancelarije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Izraelska vojska saopštila je danas da su osumnjičeni jevrejski ekstremisti zapalili dvije palestinske kuće na Zapadnoj obali i da je poginulo dijete, dok su teže povrijeđene četiri osobe.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni u ranim jutarnjim časovima ušli u selo Duma, gdje su zapalili kuće i ispisali grafite na hebrejskom jeziku.

U toku je potraga za osumnjičenima.

Jevrejski ekstremisti već duži niz godina napadaju palestinsku imovinu, uključujući džamije, crkve, pa i baze izraelske vojske zbog, kako navode, favorističke politike izraelske Vlade prema Palestincima.

U tim napadima rijetko kada bude smrtnih slučajeva.