EU oštro kritikovala Tursku zbog stanja ljudskih prava

Demonstrators hold placards with some featuring a picture of Turkey's PM Erdogan during a protest against internet censorship in Istanbul

Evropska unija u utorak je oštro kritikovala Tursku zbog niza propusta u poštovanju ljudskih prava i demokratskih standarda, u vrijeme kada blok traži od Ankare pomoć u bavljenju migrantskom krizom.

U godišnjem izvještaju pripremljenom za eventualno tursko članstvo, EU navodi da je na političkom polju “tempo reformi usporen”, dodajući da neki ključni zakoni “protivrječe evropskim standardima”.

Puni izvještaj, do koga je u utorak došao Associated Press, također navodi da su “veliki propusti i dalje prisutni” kada je riječ o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Objava izvještaja je odgođena kako ne bi uticala na ishod izbora održanih prošle sedmice.

U početnoj ocijeni za Evropski parlament, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn poručio je poslanicima da su “tokom prošle godine uočene značajne manjkavosti koje utiču na nezavisnost sudstva kao i na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja”.

On je konkretno naveo “pojačani pritisak i uznemiravanje novinara i medijskih kuća” u izvještavanju.

Nakon decenije tokom koje je EU imala inicijativu u pregovorima o članstvu, Bloku je sada potrebna Turska da se bavi migrantskom krizom jer je to ključna zemlja na putu od Sirije do evropskog kopna na kome migranti traže utočište.

Evropska unija je već u pregovorima s Turskom oko akcionog plana pomoći u ublažavanju sirijske izbjegličke krize, dok EU “drži na čekanju” paket pomoći vrijedan tri milijarde eura. U izvještaju EU se navodi da je Turska već potrošila više od 6,7 milijardi eura kako bi organizirala prijem i držanje u zemlji oko dva miliona sirijskih izbjeglica.

Ukoliko bi Turska bila u stanju da se bolje bavi prelascima migranata u Grčku i dalje prema evropskom kopnu, pritisak na članice EU bi popustio. Takva razmišljanja, ipak, nisu spriječila EU da kritikuje Ankaru.

Umjesto d se približi evropskim standardima prema demokratskim principima, tvrdi EU, Turska bilježi “značajan nazadak na poljima slobode izražavanja i slobode okupljanja”.

U izvještaju se navodi da je korupcija u Turskoj još sveprisutna i da je borba protiv nje “neadekvatna”.