Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU ozbiljno zabrinuta zbog situacije u Makedoniji

orav

Ambasador Evropske unije (EU) u Skoplju Aivo Orav izjavio je danas da se ni mjesec dana nakon što se makedonski parlament vratio aktivnostima, ne može uočiti bilo kakav napredak u rješavanju duboke političke krize u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Orav je u ime evropskih ambasadora u toj zemlji istakao da su spremni zajednički pomoći političkim liderima da se uključe u otvoren dijalog. Političke partije je pozvao da se dogovore o primjeni Sporazuma iz Pržina, te stvaranje uslova za održavanje kredibilnih izbora.

“Posljednjih mjeseci, vladavina prava se suočavala s kontinuiranim izazovima, uključujući i predsjedničku odluku o aboliciji. Za snažno demokratsko društvo, vladavina prava je fundementalna. Zato su prioritet hitne reforme kao što je i predložila evropska komisija”, kazao je Orav.

Orav je također apelovao na sve organe vlasti da podrže rad Specijalnog javnog tužilaštva koji trebaju smatrati kao prioritet za izlazak zemlje iz krize.

“Podsjećamo da je demokratija jača kroz potpuno učešće institucija kako bi se osiguralo njihovo demokratsko funkcioniranje. Pozivamo da Sporazum iz Pržina bude najbolji način izlaska zemlje iz trenutne političke krize. Vjerujemo da je u interesu zemlje i njenog euro-atlanskog puta, da političke partije pronađu rješenje kako bi krenuli naprijed, a to se treba riješiti za nekoliko dana, a ne nedjelja ili mjeseca”, poručio je Orav.

Uz posredovanje međunarodne zajednice (SAD i EU-a), lideri četiri najveće partije VMRO-DPMNE, SDSM, DUI i DPA potpisali su Dogovor o prevazilaženju krize 2. juna prošle godine, poznat kao dogovor iz Pržina, čiji je protokol utvrđen 15. jula. Posrednik u dogovaranju je bio evropski komesar za politiku proširenja Johannes Hahn.