Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU podržava ekonomske sankcije Rusiji još šest mjeseci

merkel-putin

Ministri vanjskih poslova Evropske unije produžili su u ponedjeljak do kraja januara 2016. godine teške ekonomske sankcije Rusiji zbog njene uloge u krizi u Ukrajini, doznaje se iz zvaničnih izvora.

Ove sankcije, koje pogađaju čitave sektore ruske ekonomije, banke, odbranu i naftu, koji se ne mogu financirati na evropskim tržištima, ističu krajem jula.

Sankcije su produžene “dok Rusija ne ispuni svoje obaveze koje proističu iz sporazuma iz Minska”, precizirao je britanski ministar Philip Hammond za štampu.

Sporazum o primirju, potpisan u februaru u Minsku, predvidio je progresivne mjere do kraja godine, kako bi se okončali sukobi između proruskih separatista i Kijeva u kojim je za više od godinu dana bilo 6.400 mrtvih.

Iako se primirje globalno poštuje, ovaj sporazum nije spriječio sporadične borbe i novo nasilje početkom juna.

Sankcije su Evropljani uveli prije 11 mjeseci Rusiji koju Kijev i Zapad optužuju da podržava separatističke borce na istoku Ukrajine opremajući ih oružjem, ali i šaljući trupe i vojne savjetnike.

Pojačane u septembru 2014. godine, ove sankcije su doprinijele teškoćama ruske ekonomije, ali nisu promijenile stav predsjednika Vladimira Putina.