Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU pokreće operaciju protiv vodiča imigranata

Migrants and locals protest in Ventimiglia, Italian-French border

Ministri vanjskih poslova Evropske unije pokrenuli su u ponedjeljak pomorsku misiju za borbu protiv trgovaca migrantma na Sredozemnom moru koja će u prvo vrijeme biti ograničena na pojačano kontroliranje mreža vodiča, izjavio je glasnogovornik.

Prvo raspoređivanje brodova u operaciji pod nazivom Navfor Med, čije je zapovjedništvo u Rimu, očekuje se za sedam dana. Odluku su donijeli šefovi diplomacija EU prilikom otvaranja mjesečne sjednice u Luxembourgu, kazao je glasnogovornik.

Cilj operacije je da omogući uništavanje čamaca koje koriste krijumčari blizu libijskih obala i “brodove majke” koji vuku improvizirane splavove s migrantima na otvorenom moru.

Dok ne bude rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koja će dozvoliti upotrebu sile u libijskim teritorijalnim vodama, operacija će u ovom stadiju biti ograničena.

– Slušat će se, gledati i analizirati aktivnosti krijumčara uz pomoć vojnih brodova, aviona i pomorskih patrola, dronova i podmornica – objasnio je jedan evropski izvor agenciji AFP prošle sedmice.

Ideja o takvoj misiji je rođena “prije tačno dva mjeseca, poslije smrti 900 osoba” u brodolomu broda s migrantima u libijskim vodama, podsjetila je šefica evropske diplomacije Federica Mogherini.

– Potreban je evropski odgovor – naglasila je ona i potvrdila da je ovo vojno raspoređivanje dio ukupnih mjera EU u odgovoru na migrantsku krizu na Sredozemnom moru.