Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU posmatrači: Izbore na Kosovu obilježilo zastrašivanje Srba

eu – kosovo – izbori

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održani 11. juna, bili su istinski konkurentski i mirni u većini dijelova Kosova, ali je bilo i slabosti kao što su neprecizni birački spiskovi, manjkavost u sistemu glasanja van Kosova, te zastrašivanje u srpski sredinama, preliminarna je ocjena Izborne posmatračke misije EU na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Izborne posmatračke misije EU na Kosovu, Alojz Peterle je na konferenciji za novinare izjavio da su izbori bili konkuretni i mirni, te da su biračima pružene o informacije o različitim političkim opcijama.

Međutim, dodao je on, netačni birački spiskovi imali su negativnog uticaja, jer su bili ranjivi na prevare, a i sistem glasanja van Kosova ima mnogo nedostataka.

“Ova pitanja zahtjevaju političku volju i posvećenost kako bi se sprovele neophodne izborne reforme. U dijelovima Kosova gdje su Srbi u većini, izborni proces je bio narušen zastrašivanjem unutar zajednice u odnosu na kandidate i birače. Bilo je i nedovoljnog reagovanja od tužioca i policije u odnosu na te incidente i ovo stvara pitanje u vezi sa kredibilitetom demokratskog procesa u ovim oblastima”, kazao je Peterle.

Peterle je ocijenio i da je predizborna kampanja bila mirna, da je izborni dan protekao mirno bez većih incidenata, uključujući i sjever Kosova. Takođe, je istakao da je bilo konfuzija zbog nejasnih upustava da li se može glasati i sa srpskim ličnim kartama.

Po njegovim riječima, ovi parlamentarni izbori su, kao i prethodni, bili prijevremeni, što je značilo da su održani u kratkom vremenskom roku i to je imalo negativan uticaj na cjelokupni proces.
Centralna izborna komisija je radila transparentno, ali je bilo kašnjenja u objavi odluka, dok su mediji generalno uravnoteženo i pravično izvještavali, a Nezavisna komisija za medije je bila pasivna.

Vođa delegacije Evropskog parlamenta, Igor Šoltes je podržao izjavu Izborne posmatračke misije EU. On je naveo da je trebalo više da se uradi na primjeni preporuka EU od prošlih izbora 2014. godine, jer su posljedice vidne na biračkim spiskovima, glasanju u inostranstvu, transparentno u finansiranju kampanje političkih subjekata i obezbeđivanja nemiješanja javnih i državnih insitucija.

“Želim podvući jedno pitanje, koje se odnosi na zastrašivanje i pritisak na birače u nekim delovima zemlje, što ne sme da se zanemari. To je neprihvatljivo u jednoj izbornoj kampanji i nadamo se da će se sve mere preduzeti kako se to ne bi ponovilo na narednim izborima krajem godine (lokalni)”, kazao je Šoltes.

Izborna posmatračka misije EU raspodelila je oko 100 posmatrača širom Kosova na dan izbora, iz zemalja članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske. Misija će ostati na Kosovu da prati proces u Centru za prebrojavanje i rezultate, kao i razrješavanje žalbi i prigovora, sve do proglašenja konačnih rezultata.