EU povećava sigurnost u željezničkom saobraćaju

voz
Foto: EPA/IAN LANGSDON

 Evropska unija će u septembru povećati sigurnost u javnom željezničkom saobraćaju, a povod za ovakve mjere je nedavni napad u vozu na liniji Amsterdam – Pariz, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik ureda Evropske komisije za pitanja transporta Jakub Adamowicz je podsjetio da su se zvaničnici nekoliko članica EU proteklog vikenda sastali u Parzu i dogovorili pojačanje mjera sigurnosti u željezničkom saobraćaju, te dodaje da će te mjere uskoro biti i vidljive na željeznicama.

Najavivši da će 11. septembra biti održan sastanak radne grupe za sigurnost željezničkog prometa, Adamowicz je kazao da će konkretne mjere biti donešene i 7. i 8. oktobra kada će biti održano i zasijedanje Vijeća za transport EU.

Ističući da će dodatne mjere sigurnosti na evropskim željeznicama biti srazmjerne potrebama, Adamowicz je kazao da je još uvijek rano govoriti o primjeni PNR sistema kontrole koji se primjenjuju u javnom avionskom transportu.

Adamowicz je također, kazao da dodatne mjere sigurnosti neće predstavljati nikakvo kršenje schengenskih mjera, već da će biti u skladu sa njima.

Eyup El Khazzani porijeklom iz Maroka je 21. augusta ranio tri osobe u putničkom vozu na relaciji Amsterdam – Pariz. U toku je istraga o detaljima i karakteru ovog napada. Advokat Khazzanija tvrdi da je njegov štićenik izveo oružani napad s ciljem pljačke, a da nije riječ o terorističkom činu.