Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU poziva Izrael da prestane s rušenjem palestinskih kuća

rusenje kuca izraelci3333

Evropska unija pozvala je Izrael da prestane s rušenjem palestinskih kuća u regijama pod njegovom kontrolom i da ispuni svoje obaveze po međunarodnom pravu.

Glasnogovornik EU izjavio je da izraelsko uništavanje palestinskih kuća u zajednici Abu Nuwwar, istočno od Jerusalema i pripreme za uništenje palestinske zajednice Khan Al-Ahmar, dok raseljava mještane protiv njihove volje, skupa s planovima gradnje novih naselja u istoj regiji, “pojačava prijetnju održivosti dvodržavnog rješenja i perspektivi trajnog mira”.

Dvije zajednice locirane su u takozvanoj oblasti E1 regije C, koja je od ključnog značaja održivost buduće palestinske države.

– U skladu s našom dugotrajnom pozicijom prema izraelskoj politici širenja naselja, nelegalnoj po međunarodnom pravu, i akcijama poduzetim u tom kontekstu kao što su prisilna prebacivanja ljudi, deložacije, demoliranja domova, EU očekuje da izraelske vlasti kao okupatorska sila povuku te odluke i potpuno ispune svoje obaveze na osnovu međunarodnog humanitarnog prava – navodi u izjavi za javnost glasnogovornik EU, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.