EU u fokusu

EU pozvala još zemalja da uvedu sankcije Rusiji zbog Krima

18/03/2016

Evropska unija danas je pozvala još zemalja da uvedu sankcije Rusiji zbog njene aneksije Krimskog poluotoka prije dvije godine, navodeći da su evropske vlade zabrinute ruskim vojnim jačanjem u regiji.

U saopćenju objavljenom na godišnjicu ruskog zvaničnog pripajanja Krima, EU navodi da će zadržati sankcije kojima se zabranjuje evropskim kompanijama da ulažu u rusku crnomorsku eksploataciju nafte i gasa.

– Evropska unija ostaje potpuno obavezana na svoju politiku nepriznavanja, uključujući i onu putem restriktivnih mjera. EU ponovo poziva članice UN-a da razmotre uvođenje sličnih mjera nepriznavanja – navodi u saopćenju Evropsko vijeće, koje zastupa vlade država -članica EU, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države, Evropa, Japan i ostale velike ekonomije kao što su Australija i Kanada uvele su sankcije Rusiji zbog Krima, ali druge kao što su Kina i Brazil izbjegavaju direktne kritike Rusije.

EU je uvela sankcije Rusiji zbog Krima u julu 2014. i pooštrila ih je u decembru iste godine, zabranjujući državljanima EU da finansiraju ili kupuju kompanije na Krimu, čija je aneksija izazvala najzategnutije odnose između Istoka i Zapada od hladnog rata.

NATO i EU zabrinuti su ruskim vojnim gomilanjem na Krimu, za koje tvrde da je dio ruske strategije uspostave odbrambenih zona uticaja, takozvane protivpristupne zone, raketnim sistemima zemlja-zrak i antibrodskim projektilima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.