Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU prepoznala ulogu Beograda u dijalogu s Prištinom

pertti ikonen

Veleposlanik Finske u Srbiji Pertti Ikonen izjavio je danas kako je u Europskoj uniji prepoznata konstruktivna uloga Beograda u dijalogu s Prištinom, što je, kako je dodao, konstatirano i u Izvješću Evropske komisije o napretku Srbije, javlja Tanjug.

Veleposlanik Finske, koji je danas razgovarao s direktorom Ureda za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem o toku briselskog dijaloga i procesu eurointegracija Srbije, ocijenio je kako će, uz unutarnje reforme, pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti vrlo važan segment procesa pristupanja Srbije EU.

Đurić je konstatirao kako je u dijalogu Beograda i Prištine nakon 25. kolovoza izgubljen pozitivan impuls zbog odbijanja Prištine da, u skladu sa postignutim dogovorom, stvori pretpostavke za osnivanje Zajednice srpskih općina.

Prema Đurićevim riječima, proteklo razdoblje obilježila su nastojanja Prištine da pitanja od ključnog interesa za Srbiju i srpski narod, poput pitanja kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji, rješava unilateralnim inicijativama, izvan briselskog dijaloga.

Kako je kazao, principijelna pozicija Beograda je da u okviru briselskog dijaloga treba da se razgovara o svim pitanjima od zajedničkog interesa, i u narednom razdoblju je važno da EU na sebe preuzme proaktivnu ulogu kada je riječ o odabiru tema koje će biti predmet razgovora. Đurić je istaknuo kako je intenziviranje procesa eurointegracije jedan od prioriteta srpske Vlade, što se, kako je naveo, ogleda i u odnosu Beograda prema dijalogu s Prištinom.

“Mi na tom dijalogu, međutim, ne insistiramo zbog njegove važnosti za proces eurointegracije, već zbog činjenice da je to najbolji način da se osigura bolji život za sve žitelje na Kosovu i Metohiji”, zaključio je Đurić.