Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU program oporavka od poplava i dalje postiže rezultate

eu renzo (1)

Otkrivanjem ploče na zgradama Opštine i Doma zdravlja u Maglaju, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić i direktorica Doma zdravlja dr. Emira Drnda, danas su svečano obilježili završetak radova na sanaciji osam javnih objekata u Maglaju u okviru EU Programa za opravak od poplava.

-Maglaj je jedan od najvećih primatelja pomoći EU nakon poplava u BiH i zadovoljstvo mi je što vidim da stanovnici Maglaja i dalje imaju korist od rezultate naše pomoći. Svih osam javnih ustanova koji imaju ključnu ulogu u pružanju vitalnih usluga građanima je sanirano kroz EU Program za oporavak od poplava, a njihova rehabilitacija je jak znak nastavka solidarnosti EU prema Maglaju – izjavio je Daviddi.

eu renzo (2)

Investicija Evropske unije za sanaciju četiri škole, vrtića, centra za socijalni rad, doma zdravlja i zgrade opštine je iznosila gotovo 2,2 miliona eura, dok je dosad kroz EU Program za oporavak od poplava u Maglaju uloženo skoro 4 miliona eura.

-Godina koja je iza nas bila je teška za cijelu BiH, a posebno za Maglaj koji je u poplavama u maju 2014. pretrpio ogromne štete. Maglaj se polako, ali sigurno oporavlja od prošlogodišnjih poplava. Zahvaljujući sredstvima donatora, a posebno sredstvima EU, dosta toga je sanirano – rekao je načelnik Mustabašić.

Ističe da se oporavljaju sa mnogo rana i ožiljaka koje će liječiti godinama, ali i bogatiji prijateljima iz BiH i inostranstva, koji su nesebično pomagali i pomažu Maglaju da postane onaj stari, grad pjesme, muzike, zelenila, sporta, grad mladih.

Emira Drnda, direktorica Doma zdravlja koji pruža zdravstvene usluge za 43.000 stanovnika s područja opštine Maglaj, kaže da su poslije katastrofalnih poplava materijalne štete u prvi mah su bile nesagledive.

Međutim, zahvaljujući pomoći Evropske unije, sada imaju potpuno obnovljenu zgradu Doma zdravlja. Dvije etaže koje su bile poplavljene su potpuno sanirane i obnovljene, a riješen je i dugogodišnji problem zagrijavanja objekta.

eu renzo (3)

-Također su uvedene mjere energetske efikasnosti i sada imamo novu fasadu i vanjsku stolariju. Kao rezultat, sada imamo jedan funkcionalan i lijep objekat, koji pruža mnogo bolje uslove za rad uposlenih, a samim time i daleko bolje uslove zdravstvene zaštite nego prije. Ovom prilikom se u svoje ime u ime zaposlenika Javne ustanove „Doma zdravlja“ Maglaj zahvaljujem EU na pruženoj pomoći bez koje sami nikada ne bismo mogli sanirati posljedice poplava – dodala je Drnda.

Pored intervencije u obnovi javnih ustanova u Maglaju, Evropska unija je kroz svoj Program za oporavak od poplava dala podršku i u ekonomskom oporavku putem grantova za sedam malih i srednjih preduzeća, pomoć za 18 komercijalnih poljoprivrednih proizvođača, obnovila tri lokalna mosta i 181 stambeni objekt, a planirana je obnova još 128 stambenih jedinica.

U toku je sanacija lokalnog vodovoda, saopćio je Ured za komunikacije Delegacije EU u BiH.