Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU Program za oporavak od poplava osigurao dodatnu podršku

eu-poplave

EU Program za oporavak od poplava, na petom sastanku svog Savjetodavnog panela održanom 5. novembra u Sarajevu, najavio je povećanje broja korisnika i proširenje aktivnosti na sanaciji, čime se osigurava dodatna podrška svima onima koji trpe posljedice razornih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovina u maju 2014. godine.

Obim i trajanje Programa su nedavno prošireni kroz produženje bez dodatnih troškova, a uštedama ostvarenim tokom procesa implementacije. Program će sada trajati do kraja februara 2016. godine (umjesto oktobra 2015).

Šef Kooperacija pri Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini, Melvin Asin je izjavio: “Mogućnost proširenja aktivnosti sa izvornim finansijskim sredstvima Europske unije u iznosu od 43,52 miliona eura predstavlja još jedan uspjeh Programa za oporavak od poplava, pored toga što se provodi na brz, kvalitetan i transparentan način. Program nastavlja ostvarivati dobre rezultate na svim područjima zahvaćenim poplavama, a do sada je oko pola miliona bh. građana imalo izravne ili neizravne koristi od ove pomoći. Međutim, prijetnja od novih poplava i dalje predstavlja ključni izazov za bh. vlasti. Radimo sve u našoj moći da budemo aktivan partner te ćemo mobilizirati dodatna značajna sredstva iz fondova EU kako bi podržali dalji oporavak od poplava i upravljanje rizicima od poplava u BiH“.

Program je pokrenut u augustu 2014. godine kako bi pomogao u ponovnom uspostavljanju normalnih životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigurao da pomoć stigne do najranjivijih kategorija nakon poplava. Izvorni ciljevi projekta, koji su sada povećani, su prvobitno uključivali sanaciju 4.000 stambenih jedinica, 90 škola i vrtića, četiri doma zdravlja, četiri centra za socijalni rad i tri zgrade općinske/opštinske uprave, 110 putnih pravaca, mostova i vodovodno-kanalizacionih sistema te podršku za 20 malih i srednjih preduzeća i 700 poljoprivrednih gazdinstava, kako bi zadržali i stvorili više od 2000 radnih mjesta.

EU Program za oporavak od poplava finansira EU, a provode UNDP, UNICEF i IOM.

Savjetodavni panel je ključna komponenta upravne strukture EU Programa za oporavak od poplava, a sastavljen je od domaćih institucija nadležnih za napore na oporavku od poplava na državnom, entitetskom i nivou Brčko distrikta BiH, predstavnika Delegacije Europske unije u BiH, u BiH u, svojstvu donatora, i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), u svojstvu partnera u implementaciji programa.