EU u fokusu

EU šalje 2.500 pitanja Bosni i Hercegovini

18/10/2016

Evropska komisija priprema upitnik za Bosnu i Hercegovinu, koji bi, najkasnije do kraja narednog mjeseca, povjerenik za evropsku politiku susjedstva i proširenje EU Johannes Hahn u Sarajevu trebao službeni predati čelnicima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, saznaje Dnevni avaz.

Ovaj čin značit će početak novog ugovornog odnosa između BiH i EU te novu fazu BiH na njenom putu ka članstvu u Uniji.

Direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović je potvrdio ovu informaciju, kazavši da je DEI već identificirao potencijalnih 2.500 pitanja za BiH te ih poslao bh. institucijama kako bi se mogle pripremiti za odgovore.

“U međuvremenu, u posljednjim godinama usvojene su nove direktive iz kojih će, također, proisteći određena pitanja. Također, bit će još dodatnih pitanja koja su specifična za svaku državu”, kazao je Dilberović.

On je istaknuo kako se očekuje da će Evropska komisija dati BiH rok do četiri do šest mjeseci da joj dostavi odgovore na sva pitanja.

Upitnik koji će BiH dobiti od Evropske komisije podijeljen je na tri kategorije, koje se odnose na političke i ekonomske kriterije te tzv. acquis, evropsku pravnu stečevinu.

Kada je riječ o političkim kriterijima, neka od pitanja odnose se na opis ustavnog i institucionalnog stanja u BiH, kako se provode odluke Ustavnog suda, koliko je političkih stranaka registrirano u BiH, kako je raspodijeljena državna imovina.

U okviru acquisa BiH će se suočiti s pitanjima vezanim uz slobodno kretanje robe i kapitala, javne nabavke, finansijske usluge, transport, oporezivanje, energiju, statistiku, socijalnu politiku, zapošljavanje, pravosuđe.

Komentari