Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU u aprilu pokreće proces odobravanja bezviznog režima za Ukrajinu

ukraine-eu

Evropska unija (EU) pokrenut će proces odobravanja bezviznog režima za Ukrajince širom 28-članog bloka u aprilu, saopćio je u četvrtak predskednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je to objavio na konferenciji za novinare nakon radnog doručka s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i ukrajinskim predsmjednikom Petrom Porošenkom.

Prpoces je bio odgođen nekoliko sedmica jer ukrajinska vlada nije ispunila nekoliko ključnih finalnih kriterija za bezvizni režim putovanja u EU.

– Ukrajina je u posljednjim danima i posljednjim satima poduzela goleme reforme, uglavnom na polju zakona o usvajanju e-deklaracija i o imenovanju članova antikorupcijske agencije. Te mjere koje je poduzela Ukrajina omogućuju nam da podnesemo prijedlog o viznoj liberalizaciji u aprilu – izjavio je Juncker, prenosi Xinhua.

Porošenko je pozdravio odluku EU, jer je njome Kijev za korak bliže ostvarenju jednog od ključnih političkih ciljeva.

Bivša sovjetska republika provela je više godina pregovarajući o bezviznom aranžmanu s EU. Antikorupcijska agencija koju je tražila EU nije, međutim, bila uspostavljena do nekoliko sati prije sastanka s EU.