EU ubrzava proces vraćanja izbjeglica u matične zemlje

slovenija izbjeglice

Čelnici Evropske unije (EU) koji su se sastali u Luksemburgu donijeli su odluku da se pomogne zemljama koje su osjetile posljedice izbjegličke krize kao i da se ubrza proces vraćanja izbjeglica koje se ne nalaze u životnoj opasnosti, a dio su migracija prema zemljama EU, u njihove matične zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaključak sa sastanka bio je da se “treba povećati stopa povratka izbjeglica, kako bi se spriječile ilegalne migracije”.

Čelnici 28 zemalja EU odlučili su kako treba ubrzati proces deportacije osoba koje nemaju pravo na azil, kao i da se osobe koje ilegalno dođu u određenu zemlju trebaju zadržati u pritvoru.

Također, saopćeno je kako se ova odluka ne odnosi na izbjeglice koje se nalaze u životnoj opasnosti, kao i da će se nastaviti njima pomagati.

Pored toga, ovom odlukom bi se trebao rasteretiti EU koja se osjeća pod pritiskom izbjegličke krize. Čelnici su pozvali stanovništvo da se i dalje humano odnose prema izbjeglicama koje traže azil zbog ratnog stanja u državama iz kojih dolaze.

Ministar unutarnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve smatra kako “ukoliko ne bude politike vraćanja, azilantska politika neće imati svoj osnov”.

Pored toga, na sastanku je pregovarano i o tome da se poveća broj pripadnika Frontexa koji će imati zadatak uspostavljanja sigurnosti na granicama EU, ali i da se dugoročno formira međunarodni tim za izbjeglice.

Ove godine u EU iz ekonomskih ili sigurnosnih razloga ušlo je više od 550.000 osoba. Ipak, više od 40 posto ovih ljudi bilo je vraćeno jer nisu ispunjavali potrebne kriterije.