Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU usvojila nova pravila za studente i istraživače iz trećih zemalja

European Parliament in Strasbourg

Evropski parlament (EP) usvojio je danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usklađena pravila za ulazak u Evropsku uniju (EU) i boravak u njoj kako bi se privukle osobe iz trećih zemalja da studiraju i bave se naučnim radom na evropskim univerzitetima, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o direktivi koja studentima i istraživačima iz trećih zemalja olakšava i poboljšava boravak i ostanak u EU, navodi se u saopćenju EP.

Direktiva između ostalog omogućava studentima i istraživačima da ostanu u EU najmanje devet mjeseci nakon što završe studij ili istraživački projekat kako bi mogli tražiti posao ili započeti biznis pomoću svojih vještina, u čemu bi i Evropa imala koristi.

Danas usvojena pravila omogućit će studentima i istraživačima da se tokom boravka lakše kreću unutar EU. Neće morati ispunjavati zahtjeve za vizu, već će samo morati obavijestiti zemlju članicu u koju planiraju ići tokom, na primjer, jednosemetralne razmjene.

Istraživači će moći u EU dovesti i članove porodice koji će imati pravo raditi za vrijeme njihovog boravka, dok će studenti imati pravo na rad od najmanje 15 sati sedmično.

“Drago mi je da EU prepoznaje vrijednosti privlačenja visokokvalificiranih ljudi da dođu ovdje i da ostanu, stvaranjem usklađenog evropskog sistema primjenjivog u svim zemljama članicama”, kazala je zastupnica u EP Cecilia Wikstrom.

Dodala je kako ovaj korak znači da će evropski univerziteti moći osnažiti svoju konkurentnost na globalnoj pozornici i postati atraktivniji nego ikad za ambiciozne i visokoobrazovane ljude iz trećih zemalja, zahvaljujući znatno poboljšanim uslovima u EU.

Direktiva stupa na snagu dan nakon što se objavi u Evropskom službenom listu. Zemlje članice imaju dvije godine da je prenesu svojim nacionalnim zakonodavstvima.