Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU za Slovačku zajednički prostor vrijednosti koji nema alternativu

upitnik-brisel

Najviši dužnosnici vlasti Republike Slovačke, predsjednik Andrej Kiska, predsjednik Narodne skupštine Andrej Danko i predsjednik vlade Robert Fico, na sastanku posvećenom glavnim pitanjima razvoja Slovačke Republike potvrdili su dugoročni konsenzus u strateškim pitanjima stalnih prioriteta Slovačke u Europskoj uniji (EU) i NATO-u, koji predstavljaju osnovni okvir sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta Slovačke, saopćeno je iz ambasade ove zemlje u BiH.

– Za sigurnost Slovačke osnovni značaj ima jačanje stabilnosti, solidarnosti i zajedničkog euroatlantskog prostora te povećanje sigurnosnih i obrambenih kapaciteta naše zemlje od postojećih i predvidivih prijetnji, u skladu sa svojim strategijama i obvezama – konstatovano je na sastanku, na kojem je također usvojen i Proglas državnih dužnosnika vlasti o prioritetima članstva Slovačke Republike u EU i NATO-u.

Osim toga, nedvojbeno je ustanovljeno da je nastavljanje proeuropske i proatlantske orijentacije strateški interes Slovačke Republike.

U zajedničkoj izjavi najviših dužnosnika vlasti Republike Slovačke također je istaknuto da članstvo u EU i NATO-u predstavlja osnovni okvir sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta Slovačke, u skladu je sa demokratskim vrijednostima, principima pravne države i osnovnim ljudskim pravima i slobodama na kojima se temelji Slovačka te predstavlja izraz civilizacije Slovačke Republike, jača njen vanjskopolitički utjecaj i podržava njen razvoj.

Međutim, podsjetili da je u Slovačkoj, u posljednjih nekoliko godina, u ovim temeljnim pitanjima izgubljen široki politički konsenzus. Na političkoj sceni su otvoreno iznošena mišljenja protiv dublje suradnje Slovačke u EU, protiv europskog projekta i mišljenja koja dovode u pitanje članstvo u NATO-u i ispunjavanje obaveza prema saveznicima Slovačke.

– Sadašnja EU suočava se s mnogim izazovima i nalazi se na važnoj raskrsnici svog razvoja – konstatovali su najviši dužnosnici Republike Slovačke.

Naveli su da pogoršanje sigurnosne situacije u Europi, porast ekstremizma i populizma, migracijska i financijska kriza, Brexit te povećanje nepovjerenja u europske institucije nameću opsežne debate o budućnosti EU. Samit u Bratislavi koji je organiziran tijekom našeg uspješnog Predsjedavanja u EU bio je pravi odgovor na ove izazove, a Bratislavska Mapa puta usmjerila je EU u pozitivnom pravcu.

Jasno su istakli da EU za Slovačku i njene građane predstavlja zajednički prostor vrijednosti, koji nema alternativu. Ona ima jasan pozitivan utjecaj na ekonomski, socijalni i politički razvoj ove zemlje i stoga Slovačka ide u pravcu što dublje suradnje u EU.

– Sa stanovišta Slovačke, dajemo prednost zajedničkom napredovanju svih država članica EU. Ovaj stav želimo promovirati zajedno s našim susjedima, posebno u Višegradskoj grupi i s našim ostalim strateškim partnerima. Istovremeno smo, međutim, spremni smo da, u slučaju da grupa zemalja brže napreduje u određenim oblastima, budemo dijelom tog procesa – navodi se u izjavi.

Upozorili su da se sigurnosna situacija u kojoj Republika Slovačka ispunjava svoje interese, značajno pogoršala.

– Za sigurnost naše zemlje ključno je jačati stabilnost euroatlantskog područja, jačati solidarnost i povezanost EU i NATO-a. Ključni zadaci u povećanju sigurnosti i obrambenog kapaciteta Slovačke Republike i očuvanju kredibiliteta naše zemlje prema svojim saveznicima, počivaju u postepenom povećanju troškova obrane, transparentnoj i efikasnoj modernizaciji oružanih snaga i povećanju obrambene spremnosti države protiv hibridnih prijetnji – istaknuto je.

Na osnovu gore navedenog, trojica najviših državnih dužnosnika, predsjednik Slovačke Republike, predsjednik Narodne skupštine Slovačke Republike i premijer Slovačke Republike, izjavljuju da će se zajednički brinuti za jasnu i odgovornu komunikaciju proeuropske i proatlantske orijentacije Slovačke te zajednički usvojenim odlukama u okviru EU i NATO-a.

Također, podržavat će budućnost Slovačke u centru EU integracija, kontinuirano produbljivanje eurozone i stvaranje instrumenata koji će ojačati njenu stabilnost i otpornost prema mogućim daljnjim krizama, zalagat će se za principe jednakog ophođenja na unutrašnjem tržištu, nediskriminaciju i jednakost građana i potrošača u svim djelovima EU te podržavati snažan i “pametan” budžet EU koji će omogućiti financiranje njenih tradicionalnih politika, a istovremeno će biti u stanju reagirati na nove izazove.

Osim navedenog, trojica najviših državnih dužnosnika zajednički su izjavili da će promovirati aktivnosti koje jačaju sigurnost njihovih građana i obranu njihove zemlje, a posebno ispunjavanje ažurirane Strategije sigurnosti, Strategije obrane i Vojne strategije, da će podržavati ispunjavanje savezničkih obaveza, čiji dio je i postizanje nivoa obrambenih troškova u visini od 1,6 posto BDP-a Slovačke Republike do 2020. godine te modernizaciju oružanih snaga u skladu sa zapadnim standardima NATO-a.

Na kraju izjave podsjetili su da je Slovačka predsjedavala Vijećem EU u drugoj polovini prošle godine te da Ambasada Slovačke u Bosni i Hercegovini od 1. januara obavlja dužnost kontakt ambasade NATO-a u BiH, saopćeno je iz ove ambasade.