Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eu zabrinuta zbog “tonuće” Hrvatske

zagreb

Hrvatska, najmlađa članica EU, pored Grčke je najveći povod za zabrinutost Unije, ocjenjuje bečki dnevnik Kronen Zeitung.

List ukazuje da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj 20 posto i da je sprovedeno masovno slanje u prijevremenu penziju bez smanjenja penzije da bi se zaustavio rast nezaposlenosti.

Zaduženost Hrvatske je oko 90 posto BDP-a i u toj zemlji birokratija i pravosuđe često čine život preduzeća i investitora paklom, ističe bečki dnevnik.

Takođe, list navodi da Hrvatska ima prevelike poreze i troškove života, kao i privredu koja se nalazi već šest godina u recesiji, što u EU uspijeva samo Grčka.

Zabrinutost Evropske komisije je time više nego opravdana, ocjenjuje Kronen Zeitung, dodavši da su Hrvatskoj neophodne reforme, ali koje se ne mogu očekivati od aktuelne vlade pošto se najkasnije u januaru održavaju parlamentarni izbori.

Takođe, Hrvatska ima i najnižu stopu apsolvenata u Evropi, i istovremeno prevelike poreze i troškove života, kao i privredu koja se nalazi već šest godina u recesiji, što u EU polazi za rukom samo Grčkoj.

Predsjednik Hvatske Kolinda Grabar Kitarović je optimistična i ne vjeruje da će Hrvatska doživjeti grčki scenario. Ona smatra dobrim signalom što je privredni rast ponovo pozitivan. “Oporavljamo se, iako sporo”, kaže Kitarović.