Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Popis stanovništva u BiH po međunarodnim standardima

Pieter Everaers

Predsjedavajući Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva i domaćinstava u BiH 2013. Pieter Everaers izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da su rezultati popisa validni, te da je popis u BiH proveden u skladu s međunarodnim standardima.

Kada je riječ o analizi uporednih podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine i postpopisne ankete (kontrolnog popisa) koja je pokazala da je približno 200.000 popisanih stanovnika koji nisu bili rezidenti (stalni stanovnici zemlje), odnosno onih koji nisu trebali biti popisani, te da je gotovo 41.000 onih koji nisu, a trebali su biti popisani kao rezidenti, Everaers je kazao da to ne prevazilazi okvire rezultata kakvi su i u mnogim drugima zemljama.

– Popis je isključivo statistički postupak i kvalitet se izražava putem predviđenih mjera. Pretjerano popisivanje je problematično i postoji sredstvo da se provjeri ukupni broj stanovništva i broj građana po kategorijama. To pretjerano popisivanje je bilo 4,6 posto što ne predstavlja izuzetak – dodao je Everaers.

Govoreći o preporukama za budućnost, Everaers je među ostalim naveo da bi Bosna i Hercegovina ponovo mogla razmisliti o korištenju pitanja koja su osjetljive prirode uključujući moguće reformuliranje pitanja.

U BiH boravi delegacija Eurostata i UN-a da bi saopćili konačan stav o popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine.