Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropljani i dalje oprezni u korištenju mobitela u inostranstvu

roaming eu

Nakon prve sezone godišnjih odmora bez naplate roaminga, evropski građani polako počinju mijenjati navike pri korištenju mobilnih telefona u inostranstvu, ali još uvijek 60 posto njih ograničava upotrebu mobitela na putovanju u drugu zemlju unutar EU-a u usporedbi s upotrebom u matičnoj zemlji, pokazuje istraživanje Eurobarometra.

Istraživanje provedeno krajem avgusta, nakon špice turističke sezone, pokazalo je da je većina građana upoznata s time da je korištenje roaminga besplatno od 15. juna ove godine, od kada na putovanjima u inostranstvo unutar EU-a svoje mobilne telefone mogu koristiti bez plaćanja dodatne naknade, isto kao da su kod kuće.

Njih 71 posto je izjavilo da su upoznati s ukidanjem naplate roaminga, a 72 posto ih misli da imaju koristi od toga.

Prije ukidanja naplate roaminga samo je 15 posto onih koji su putovali unutar EU-a koristili podaktovni promet, dok se nakon toga taj postotak udvostručio, 31 posto.

Postotak onih koji nisu upotrebljavali podatkovni promet na putovanjima u inostranstvo nakon 15. juna 2017. prepolovio se, 21 posto, u usporedbi s mjesecima prije tog datuma, 42 posto.

Ipak, i dalje je vrlo visok postotak onih koji oprezno koriste mobitele u evropskom inostranstvu – 60 posto ih i nakon 15. juna 2017. ograničava upotrebu mobilnog telefona na putovanju u drugu zemlju unutar EU-a u usporedbi s upotrebom u matičnoj zemlji, pokazalo je istraživanje.