Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropo, spašavaj Grčku kako znaš i umiješ

Grcka-haos

Propast Grčke kao države koštat će Evropu mnogo više nego bilo kakav neprihvatljivi kompromis, tvrdi Lawrence Summers, bivši dekan Harvarda i bivši ministar finansija SAD-a, u kolumni u “Financial Timesu”.

larry-summers“Ako kreditori ne smisle način kako zaključiti sporazum s Grcima, ta južnoevropska zamlja će propasti. Slom je neizbježan. Zatvaranje banaka doći će kao posljedica ukidanja evropske pomoći, zajedno s kreditnim problemima, siromaštvo u Grčkoj će se još više pogoršati. To će dovesti do propasti države i velike štete načinjene grčkom narodu i njegovom vodstvu.”

“Kada Grčka propadne kao država, Evropa će prikupiti mnogo manje duga, nego što bi to bilo nakon urednog restrukturiranja istog. Uslijedila bi masovna iseljavanja Grka na sjever, što će dodatno opteretiti državne budžete, ne treba ni spominjati izazove koji dolaze s ruskim prisutstvom u Grčkoj”, tvrdi Summers.

Nastalo stanje usporedio je s Prvim svjetskim ratom.

“Istoričari razumiju kako je dopušten početak Prvog svjetskog rata, ali stotinu godina kasnije još uvijek ne mogu vjerovati da se dogodio” kaže Summers.
Finansijski istoričari bi se mogli osvrnuti na događaje iduće sedmice i zapitati se kako je dopušteno finansijsko uništenje Evrope.

Diplomatija zataji, a katastrofe se događaju kada su nacije preokupirane s vlastitim brigama, tada ne vide političke potrebe svojih saradnika, te postaju uvjerene da njihovi kolege neće prihvatiti pozitivan odgovor. Da bi se izbjegla katastrofa treba učiniti nekoliko stvari. Grčki premijer Alexis Tsipras mora napraviti sve što je potrebno kako bi postigao politički izvediv sporazum s ostatkom Evrope. To bi značilo odustajanje od ideološke retorike novog evropskog pristupa. To znači da mora prepoznati kako su grčki problemi uvelike krivica Grčke, te kako mora ustrajati na ostanku njegove zemlje u eurozoni.

Mora jasno prihvatiti daljne reforme PDV-a i penzija kako bi dosegao ciljani primarni višak za ovu i iduću godinu. No, može očekivati kako će veliki dio duga biti otpisan, ako Grčka napravi svoj dio posla.

Njemačka premijerka Angela Merkel i evropski vlastodršci moraju napraviti sve što je potrebno kako bi političke promjene bile održive u Grčkoj. To znači priznati kako je velika većina finansijske pomoći Grčkoj utrošena na plaćanje dugova bankama, a ne kao podrška budžetu.

Moraju se sporazumjeti oko olakšice duga i priznati kako je već došlo do prilagodbe u grčkom trošenju, otpustili su gotovo 30 posto državnih službenika. MMF mora shvatiti kako sada nije riječ o brojkama. Ovdje se radi o visokoj evropskoj politici. Njihov posao je da podupru bilo kakav sporazum i izbjegnu slom, napisao je Summers.