Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija nije ukinula vize Kosovu

evropska-komisija111

Evropska komisija nije ukinula vize za putovanje građanima Kosova u zemlje Evropske unije (EU), dok je ukinula vize za Ukrajinu i Gruziju, saopšteno je danas u Briselu.

Iako je ocenjeno da je učinjen ekstreman napredak u procesu vizne liberalizacije, ostalo je još 8 kriterijuma, od kojih su četiri prioritetna, koje Kosovo treba da ispuni. To je ocena izneta trećem i poslednjem izveštaju koji je danas usvojila EK o napretku u procesu vizne liberalizacije za Kosovo.

Evropski komesar za unutrašnja pitanja, Dimtris Avramopulos je objavljujući Izveštaj kazao da se nada da će Kosovo početkom 2016. ispuniti preostale kriterijume kako bi EK mogla preporučiti ukidanje viza. Komesar Avramopulos je najavio da će na Kosovu boraviti početkom 2016. godine kako bi se lično uverio kako napreduje proces.

Nakon što je izveštaj u Briselu objavio komesar Avramopulos, u Prištini je šef Kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik EU za Kosovo, Samuel Žbogar održao konferenciju za novinare. Žbogar je istakao da izveštaj uzima u obzir veliki posao urađen na Kosovu uprkos izazovima sa kojima se Kosovo suočavalo prošle i ove godine. Naglasio je da su od preostalih 8 neispunjenih kriterijuma, četiri prioritetna za odluku EK da donese pozitivnu ocenu za ukidanje viza građanima Kosova, te da se očekuje da se oni ispune narednih nedelja. Među prioritetnim kriterijumima je prebacivanje određenog broja sudija na potrebne pozicije u Odseku za ozbiljne zločine u sudovima.

“Ovo o čemu pričamo je prebacivanje pet sudija sa njihovim osobljem u Odsek za teške zločine na celom Kosovu početkom 2016. godine. Drugo, razvijanje i stvaranje konstantne istorije sudskih odluka i konfiskovanja u slučajevima teških zločina, organizovanog kriminala i korupcije. To je ustavri teško izgraditi istoriju ili kontinuitet ovih slučajeva i zahteva vreme, ali od nečeg treba početi. Moramo biti uvereni da su ti zločini prioritetni za sudije i tužioce”, kazao je Žbogar.

Među prioritetima je obezbeđivanje nezavisnosti nadležnog organa nabavke i imenovanje nepartijske članove Upravnog odbora nadležnog organa javne nabavke, kao i pokazati da su primenjeni podzakonski akti za izmenu ličnih imena.

Ostala četiri neprioritetna kriterijuma su sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, fond za migrante, nadgledanje niskog statusa prijema potražioca azila i obezbeđivanje pune nezavisnosti rada Ombudspersona.

Žbogar je izrazio uvrenje da Vlada Kosova zajedno sa sudstvom može u narednih nekoliko nedelja ispuniti preostale kriterijume.