Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija usvojila preporuku o ukidanju viza turskim državljanima

evropska komisija

Evropska komisija usvojila je preporuku da se turskim državljanima ukinu vize za zemlje Schengena do kraja juna ove godine, pod uslovom da budu ispunjeni svi preostali uvjeti za to, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj sjednici Evropska komisija je predstavila treći izvještaj o implementaciji mape puta dijaloga o viznoj libezalizaciji između Turske i EU.

U izvještaju se navodi da je Turska ispunila 67 os ukupno 72 kriterijuma, te Komisija daje preporuku da se vize državljanima Turske ukinu najkasnije do kraja juna.

Komisija je navela da je Turskoj dat rok da do kraja godine uvede biometrijske pasoše jer građani bez pasoša koji sadrže podatke o otiscima prsta neće moći putovati bez viza.

Preporuku Komisije objavili su prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans i komesar za pitanja migracija i državljanstava Dimitris Avramopoulos, a analitičari smatraju da je i to pokazatelj da je Evropska komisija čvrsto stala iza te preporuke.

Odluka Evropske komisije ima savjetodavni karakter, a za njenu implementaciju mora dobiti odobrenje u Evropskom parlamentu i Evropskom vijeću.

Turski državljani bi tada mogli bez viza putovati u zemlje Schengena i svakih šest mjeseci tamo boraviti do tri mjeseca kao turisti ili posjetitelji.