Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU: 11 miliona eura pomoći zemljama Somalijskog poluotoka

eu brisel

Evropska unija (UN) obezbijedila je 77 miliona eura humanitarne pomoći za zemlje Somalijskog poluotoka, javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoć je namijenjena za najurgentnije potrebe raseljenog stanovništva, najviše u Keniji, Somaliji i Južnom Sudanu, rekao je povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

On je posjetio kenijski izbjeglički kamp Dadaab koji se smatra najvećim izbjegličkim centrom na svijetu u kojem boravi 350 hiljada izbjeglica. Upravo tim izbjeglicama, rekao je Stylianides, neophodno je što prije dostaviti pomoć.

“Posjetio sam kamp i bio svjedok velikih potreba porodica čiji su životi zauvijek promijenjeni. Ti ljudi ovise o našoj humanitarnoj pomoći. Nijedna zemlje se ne može sama nositi sa tolikim potrebama izbjeglica. Također, dirnut sam gostoprimstvom koje su mi ukazali građani Kenije”, istakao je Stylianides.

Od 77 miliona eura pomoći, 17 miliona poslužit će za obezbjeđenje hrane, vode, zdravstvene zaštite, edukacije i skloništa u Keniji.

Ukupno 29 miliona eura pomoći bit će dodijeljeno ratom zahvaćenoj Somaliji dok će susjedna Etiopija dobiti 25 miliona. Preostala sredstva bit će distribuisana Džibutiju i Ugandi. Uslijed atmosferskog fenomena El Nina, istočna Afrika pogođena je ekstremima u vidu suša i poplava. Zaključno sa decembrom 2015., najmanje 150 hiljada stanovnika Somalijskog poluotoka je raseljeno zbog poplava dok je 340 hiljada raseljeno zbog suša.