Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski čelnici izrazili podršku španskom jedinstvu

junker-tusk

Evropski čelnici su u petak stali na stranu Madrida u rastućim tenzijama izazvanim jednostranom odlukom katalonskog parlamenta da proglasi nezavisnost.

– Za EU se ne mijenja ništa. Španija ostaje naš jedini sagovornik. Nadam se da će španska vlada biti naklonjena snazi argumenata, a ne argumentima sile – kazao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u objavi na Twitteru, prenosi Xinhua.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je istakao “ustavni poredak” u govoru na Konferenciji predsjednika najudaljenijih regija u Francuskoj Gvajani u petak.

– Evropska unija je prije svega organizacija utemeljena na vladavini zakona i njenom poštivanju. To je tako u Francuskoj… To je također tako u Španiji. Ustavni poredak je to što jeste i on mora biti poštivan – rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je također prisustvovao ovoj konferenciji, podvukao je da je španski premijer Mariano Rajoy njegov jedini sagovornik u Španiji, ponavljajući punu podršku Francuske španskoj vladi.

– U Španiji postoji vladavina zakona, s ustavnim pravilima. Rajoy ih želi primjenjivati i ima moju punu podršku – izjavio je Macron.

Glasnogovnornik britanske premijerke Therese May je kazao da Britanija neće prepoznati proglašenje nezavisnosti katalonskog parlamenta.

– Ono se temelji na glasanju koje su španski sudovi proglasili nezakonitim. Mi i dalje želimo vidjeti primjenu vladavine zakona, poštivanje španskog ustava, te očuvanje španskog jedinstva – dodao je glasnogovornik.

Glasnogovornik njemačke vlade Stephen Seibert je na Twitteru napisao da su “suverenitet i teritorijalni integritet Španije nepovredivi”.

On je kazao da jednostrana odluka Katalonije o proglašenju nezavisnosti krši ove zaštićene principe.

Seibert je rekao da Njemačka podržava “jasan stav španskog premijera da osigura i vrati ustavni poredak”. Međutim, on je također izrazio nadu da će “ove strane iskoristiti sve postojeće šanse za dijalog i deeskalaciju”.

Iz bugarskog ministarstva vanjskih poslova je saopćeno da ta zemlja poštuje teritorijalni integritet Španije.

Izrazima podrške za državno ujedinjenje su se pridružili Kipar, Portugal, Malta, Grčka, Češka, Rumunija, Austrija, Litvanija, Irska i Italija.