Evropski parlament odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

European Parliament in Strasbourg

Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu jer ne može biti pomirenja dok se bol i patnja ne priznaju, ovim riječima je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz započeo komemoraciju povodom 20. godišnjice od genocida počinjenog u Srebrenici na današnjem plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Strasbourgu, javlja Anadolu Agency (AA).

Parlamentarci su također minutom šutnje odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Schulz je govoreći o Srebrenici kazao kako masakr počinjen u tom bh. gradu predstavlja najgori ratni zločin od kraja Drugog svjetskograta.

“To se nikada nije smjelo desiti”, kazao je dodajući kako su “otrovne retorike i populističko izazivanje etničkog čišćenja utrle put za prekrajanje granica koje su porekle multietničke korijene Balkana”.

“Moramo svi paziti da takvi demoni ne ožive ponovo. Vrata Europe otvorena su za one koji se na putu demokratije i vladavine prava, uz zajedničko razumijevanje da je pomirenje od vitalnog značaja za sigurnost i saradnju na Zapadnom Balkanu”, kazao je.

Prije početka sjednice, četiri evropska parlamentarca Tanja Fajon (Slovenija), Eduard Kukan (Slovačka), Jozo Raddoš (Hrvatska) i Igor Šoltes (Slovenija) drugim kolegama podijelili su “Cvijet Srebrenice” koji simbolizira stradanje Srebreničana. Podjela je upriličena na inicijativu parlamentarke Fajon.