Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament podržao BiH, traže se konkretne reforme

Evropski parlament

Evropski parlament je danas velikom većinom glasova usvojio novu rezoluciju o BiH kojom se daje podrška evropskim perspektivama zemlje, ali i napominje da se mora mnogo toga uraditi ukoliko BiH želi čvrsto stati na evropski put, javlja BHT.

Jasno je u rezoluciji poručuje da, želi li BiH u skoro vrijeme da dobije kandidatski status, mora želje iskazane u aplikaciji da podrži i konkretnim koracima, reformama o oblasti socijalne zaštite, konkretnim ekonomskim reformama, reformom pravosudnog sistema, prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u njegovom trgovinskom dijelu, te funkcionalnim mehanizmom koordinacije.

Rezolucija poziva na uzdržavanje od nacionalističke retorike, prijetnji referendumima i urušavanjem zajedničkih institucija bh. države.

Kada je riječ o poruci evropskim institucijama, evropski parlamentarci od njih, posebno od holandskog predsjedništva Unije, traže da bh. aplikaciju ozbiljno razmotre, zajedno sa državama članicama i da u najskorije vrijeme od Evropske komisije zatraže mišljenje o realnosti novog koraka BiH u evropskim integracijama, dobijanja statusa kandidata.

Da bi bila ostvarena želja Sarajeva da do kandidatskog stausa zemlja dođe naredne godine, neophodno je Uniju uvjeriti u ozbiljnost koraka obećanih Reformskom agendom, stav je holanskog predsjedništva, kakav dijele i ostale evropske institucije.

Ovo je prva rezolucija Parlamenta nakon što je, na evropsku inicijativu i uz opredjeljenje bh. lidera, usvojena Reformska agenda i nakon što je nedavno podnijeta bh. aplikacija za evropsko članstvo.