Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski pokret: Status kandidata u 2017. treba biti prioritet

brisel eu zastave

Dobivanje statusa kandidata, rješavanje predmeta po presudi Sejdić-Finci, kao i dalji nastavak reformske agende tokom 2017. godine trebaju biti prioritet domaće politike i liderima stranaka – stav je Evropskog pokreta (EP) u BiH.

To su bile neke od tema današnjeg razgovora u Sarajevu predsjednika Evropskog pokreta u BiH Predraga Praštala i ambasadora Grčke u BiH Georgiosa Iliopoulosa.

Praštalo se, uime građana BiH, zahvalio narodu Grčke i političkoj podršci koju je ova zemlja uprkos ekonomskoj krizi i teškoj situaciji pružala i pruža Bosni i Hercegovini na putu obnove i razvoja društva, ali posebno u procesu EU integracija – saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Predsjednik EP-a je također istaknuo da naša zemlja nema alternativu evropskom putu te je podvukao neophodnost što skorijeg pristupanja svih država regiona u EU.

U saopćenju se navodi da se ambasador Iliopoulos zahvalio Praštalu na posjeti i riječima zahvalnosti, slažući se s njegovom konstatacijom da bh. društvo najbolju šansu za dalji razvoj ima upravo u EU, koja će kao i do sada nastaviti podržavati našu zemlju u procesu EU integracija.

– Grčki ambasador je pohvalio angažman Evropskog pokreta u procesu europeizacije bh. društva i prihvatio nastavak suradnje ambasade i ove nevladine organizacije. Ambasador Iliopoulos je istaknuo da će njegova zemlja nastaviti biti dobar „advokat“ i lobista za BiH unutar EU institucija, kao i do sada – navodi se u saopćenju Evropskog pokreta u BiH.