Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski političari ponosni što su na crnoj listi Kremlja

moskva

Političari, čija se imena nalaze na listi evropskih ličnosti koje više ne mogu ući na ruski teritorij zbog sankcija koje je Unija uvela Rusiji, izjavili su da su ponosni što su članovi “kluba časnih ljudi”.

– Kada sam vidio ostala imena pomislio sam da sam dio kluba vrlo časnih ljudi – izjavio je bivši češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, 77-godišnji aristokrat poznat po kritikama moskovske politike prema Ukrajini.

Na listi koju je Rusija u petak uputila ambasadama nalazi se 89 imena. Ipak je zatražila da se lista ne daje u javnost.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kritizirao je u subotu odluku Moskve.

– U trenutku kada se trudimo da razriješimo opasnu krizu u srcu Evrope, ovo ne pomaže – kazao je ministar.

– Ovo ponašanje, nažalost, ne može popraviti sliku o Rusiji – kazala je švedska ministrica Margot Wallstroem novinskoj agenciji TT.

Među ličnostima koje je pogodila ova mjera Rusije je predsjednik liberalne grupe Evropskog parlamenta i bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, kao i bivši predsjednik Evropskog parlamenta i bivši šef poljske vlade Jerzy Buzek. Poljski mediji su objavili da se na listi nalazi 17 poljskih političkih zvaničnika.

– Osjećam se više ponosna nego što me je strah. Putinova lista potvrđuje da dobro radim kao parlamentarka – napisala je na Twitteru švedska europoslanica Anna Maria Corazza Bildt, poznata po kritiziranju ruskog predsjednika.