Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fajon: BiH je dio Evrope i uvijek će biti to

tanja-fajon

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je danas u Sarajevu da napredak na putu BiH ka članstvu u EU zacrtanom jasno određenim kriterijima zavisi od uspjeha BiH pri ispunjenju tih kriterija.

– Želim biti optimist da ćemo ove godine, možda i prije godišnjih odmora, dobiti poruku Vijeća EU da je BiH usvojila kriterije koji su ključni na putu ka Uniji i da će na taj način biti napravljen korak dalje – kazala je Fajon uoči početka panel diskusije o temi “Šta Bosni i Hercegovini donosi članstvo u Evropskoj uniji?” koja je održana u Vanjskotrgovinskoj komore BiH.

Fajon je navela da članstvo u EU donosi svakoj zemlji puno dobrih stvari, posebno za mlade generacije, kao što su sloboda kretanja, mogućnost za edukaciju, zapošljavanje itd. Kada se uzmu u obzir problemi s kojima se suučava čitav svijet, kao što je terorizam, klimatske promjene i drugo, kako je kazala Fajon, nijedna zemlja ne može se sama nositi s tim.

– BiH je dio Evrope i uvijek će biti to. Vjerujem da kada zapadni Balkan bude dio EU, da ćemo zajedno biti čvrsti i prema svijetu i izazovima u njemu – kazala je Fajon, napominjući da i situacija u EU nije tako pozitivna da bi stvari išle lako.

Izrazila je nadu da će biti postignut dogovor i u vezi s mehanizmom koordinacije od koga, kako je dodala, zavisi i finansijska pomoć BiH za infrastrukturu, institucije, škole i drugo.

– Moje mišljenje je da je članstvo u EU nešto što u ovom trenutku ujedinjuje kako vlast, tako i civilno društvo u BiH, a voljela bih da vidim da napredak koji treba postići na EU agendi i reforme koje treba provesti ujedine i lidere BiH koji snose odgovornost za budućnost ove zemlje. Neka ispunjavanje EU agende ostane pozitivan podsticaj za promjene nabolje, a istovremeno ne zaboravimo da je efikasnost i pravovremenost ključna, inače će se taj momenat izgubiti – kazala je Fajon.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je dodao da je Evropska unija i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH po obimu trgovinske razmjene.

– Predajom zahtjeva za članstvo u EU sredinom februara iskazali smo spremnost za prilagođavanje legislativi EU i dosta toga se treba uraditi da bismo postali dio te porodice i da bismo ravnopravno učestvovali u odlučivanju i imali benefite koje daje EU. Ti benefiti su značajni i tiču se slobode kretanja robe, radnika, kapitala, efikasnije proizvodnje i jačanje konkurentnosti, podsticanja raznih politika, razvoja ruralnih područja, poljoprivrede… – naveo je Bojić, dodajući da se time otvara mogućnost i za unapređenje infrastrukture i jedinstvenog energetskog tržišta.

– Put svih Bosanaca i Hercegovaca je put EU. Mi ćemo kao komora pratiti Vijeće ministara BiH na tom putu, pružati svaku podršku, a ona nam je garant da će naši privrednici biti prisutni na evropskom tržištu rame uz rame sa svim evropskim zemljama – naveo je Bojić.