Fallon u Tirani: Iako napuštamo EU, ostaćemo posvećeni sigurnosti

michael-fallon

Bez obzira što Velika Britanija napušta Evropsku uniju, ostaćemo posvećeni sigurnosti savezničkih zemalja, izjavio je danas u Tirani britanski sekretar odbrane Michael Fallon, javlja Anadolu Agency (AA).

Fallon u Tirani boravi na poziv albanske ministrice odbrane Mimi Kodheli, s kojom je nakon sastanka održao konferenciju za medije na kojoj je dvoje zvaničnika govorilo, između ostalog, o međusobno dobrim odnosima, sigurnosti regije i borbi protiv terorizma.

“Bilateralni odnosi između Albanije i Velike Britanije dosegli su ranije nezamisliv nivo i ponosni smo zbog toga. Potvrdila sam da je stav albanske vlade nepokolebljiv kada je riječ o posvećenosti Alijanse da zaštiti granice NATO-a. Albanija će podržati svaku odluku NATO-a donesenu radi sigurnosti. Borba protiv terorizma će ostati zajednička. Britanskom kolegi sam obećala da će Albanija nastaviti produbljivati regionalnu saradnju radi sigurnosti i ekonomskog prosperiteta”, kazala je Kodheli.

Glavni razlog Fallonove posjete Albaniji je praćenje vježbe “Joint Effort-16” koja se na teritoriji Albanije održava od 20. do 30. septembra, a u kojoj učestvuje i 150 britanskih vojnika.

“Naše snage su ovdje da pokažu naše opredjeljenje uprkos tome što Velika Britanija napušta EU. Sigurnost zemalja članica NATO-a je glavna, posebno u pogledu politike odbrane”, kazao je Fallon.

Upitan o formiranju vojske Evropske unije, Fallon je kazao da postojanje takve vojske nije neophodno.

“Joint Effort-16” je najveća vježba Oružanih snaga Republike Albanije u poslednjih deset godina i otvorena je za partnerske zemlje, po pozivu. Na vježbi, pored domaćina AOS, učestvuje oko 1.500 pripadnika oružanih snaga Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske kao i pripadnici bezbjednosnih snaga Kosova i Američke komande u Evropi (EUCOM).