Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FDP ne očekuje formiranje koalicije u Njemačkoj prije Božića

FDP

Visoki zvaničnik protržišne njemačke Stranke slobodnih demokrata (FDP), koja će najvjerovatnije biti partner u novoj vladi kancelarke Angele Merkel, izjavio je u novinskom intervjuu kako ne očekuje da se koalicija oformi prije početka godine.

Naredne sedmice bi konzervativci kancelarke Merkel – čija stranka ostaje najveća grupa u parlamentu uprkos gubljenju podrške koja je otišla krajnjoj desnici na septembarskim izborima – trebali započeti razgovore o formiranju krhke “Jamajka” koalicije s FDP i Zelenim.

Alijansa, koja je dobila taj nadimak po bojama tri stranke koje odgovaraju jamajćanskoj zastavi, netestirana je na nacionalnom nivou i vjerovatno će biti razdirana pitanjima kao što su migranti, porezi, reforma EU i ekologija.

Upitan da li bi stranke mogle raditi zajedno, zamjenik čelnika FDP-a Wolfgang Kubicki izjavio je za magazin Der Spiegel: “Moglo bi uspjeti. Najbitnija stvar je da se izgradi povjerenje među članicama koalicije, i za to treba vremena. To je razlog zašto vjerujem da bi bilo iluzorno da bismo mogli zaključiti pregovore do Božića”.

Hrišćanski demokrati (CDU) kancelarke Merkel i njena sestrinska bavarska stranka CSU uklonili su veliku prepreku koalicijskim pregovorima u nedjelju, okončavajući spor oko migrantske politike postizanjem sporazuma o limitiranju na 200.000 broja ljudi koji svake godine stižu u Njemačku na humanitarnoj osnovi.

Kubicki je, međutim, kazao da je to samo polazna tačka.

– Ako CDU i CSU misle da se njihov sporazum treba provesti tek tako, mi ćemo se pokupiti i otići – kazao je.

Spekulira se da će FDP tražiti mjesto ministra finansija kao cijenu za pridruživanje “Jamajka” koaliciji, a Kubicki je kazao da je na čelniku FDP-a Christianu Lindneru da odluči da li će preuzeti tu dužnost ili će biti čelnik parlamentarne grupe FD-a.

Čelnik CDU u parlamentu Volker Kauder nedavno je, međutim, izjavio da ministarstvo finansija treba ostati u rukama njegove stranke pod čelništvom Wolfganga Schaeublea.

Ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere, član konzervativne stranke kancelarke Merkel, zatražio je od stranaka da budu pragmatične.

– Trebali bismo biti bolje savjetovani da ne budemo perfekcionisti u predstojećim koalicijskim pregovorima, nego da budemo otvoreni i stvorimo vladu koja će djelovati senzibilno čak i tokom nepredviđenih kriza – izjavio je on za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi Reuters.

FDP