Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ferguson: Želimo da BiH postane stabilnija i prosperitetnija zemlja

edward ferguson

Ujedinjeno Kraljevstvo pruža široku podršku ne samo Vladi FBiH nego i Vijeću ministara i Vladi RS-a, kao i kantonima i opštinama. Uvijek smo bili u potpunosti otvoreni i transparentni po ovom pitanju. Štaviše, ja sam veoma ponosan na ono što smo postigli, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” britanski ambasador Edward Ferguson.

– Osim transportnih i energetskih strategija, pomogli smo da se smanji birokratija i troškovi za kompanije, što im je uštedjelo milione. Mi naporno radimo da omogućimo novim kompanijama da se registruju online, u cijeloj BiH. Mi smo pružili tehničku i savjetodavnu podršku pri modernizaciji vaših zakona o radu i pri jačanju vaših finansijskih institucija. Pomogli smo pri restrukturiranju javnih preduzeća, tako da, prvi put u dugo godina, one imaju neto dobit. Radimo sa vašim pravosudnim institucijama, sa vašim sigurnosnim agencijama i sa vašim Oružanim snagama. I to sve radimo samo iz jednog razloga: zato što želimo da BiH postane stabilnija i prosperitetnija zemlja – izjavio je Ferguson.

S druge strane, međutim, navodi da nije tajna da je frustriran zbog gubitka zaleta i povratka na istrošene političke rasprave, umjesto fokusiranja na hitne socijalne i ekonomske reforme.

– Još ima pozitivnih aktivnosti. Naprimjer, po mom shvatanju, konačno se postiže dobar napredak u odgovaranju na Upitnik Evropske komisije o članstvu – kazao je on.

Ali je upozorio da je isto tako jednako jasno da, ako se ne usvoje ključne reforme, to može ugroziti prijavu Bosne i Hercegovine za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

– Ostavljajući po strani pitanje EU integracija, činjenica je da većina zemalja u regionu, da ne spominjemo ostatak Evrope i svijeta, ide naprijed brže od BiH. Pred vama su neki ozbiljni izazovi – da navedem samo najveću stopu nezaposlenosti mladih u svijetu i jednostavno ne možete sebi priuštiti da protraćite godinu ili dvije dok se ne formiraju nove vlade nakon opštih izbora 2018. godine – rekao je ambasador Ferguson za “Oslobođenje”.