Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalna podrška Evropske unije VSTV-u i Sekretarijatu VSTV-a BiH

sud-bih

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark danas je tokom posjete Visokom sudskom i tužilačkom vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) istaknuo generalnu podršku EU VSTV-u BiH i Sekretarijatu VSTV-a BiH.

Wigemark je kazao da VSTVBiH ima važnu i zahtjevnu ulogu u pravosuđu BiH obzirom na kompleksnost sistema, kao i da institucija igra važnu ulogu na putu evropskih integracija putem učešća u radu Podkomiteta za pravdu, sigurnost i slobode u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i učešća u Strukturiranom dijalogu o pravosuđu.

Dodao je da višegodišnja podrška EU u vrijednosti od oko 50 miliona eura, kao i podrška drugih evropskih i svjetskih zemalja, podcrtava važnost VSTV-a BiH kao strateške institucije.

Naglasio je da EU podržava jedinstveno VSTV za cijelu BiH, smatrajući da je potrebno izvršiti dalja unapređenja institucije, s akcentom na proces imenovanja, disciplinsku odgovornost i etičke standarde nosilaca pravosudnih funkcija putem sprečavanja sukoba interesa i uspostavljanje najviših standarda i najboljeg primjera u toj oblasti.

U polusatnom obraćanju osvrnuo se i na aktuelna pitanja procesuiranja predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije, Strukturiranog dijaloga o pravosuđu te aktivnosti koje se poduzimaju na reformi pravosudnog sistema na državnom nivou.

Vladavina prava je esencijalno pitanje za pravosuđe i potrebno je uložiti više vremena, energije, stručnosti i novca u dalje reforme, kako bi građani imali povjerenje da u okviru pravosudnog sistema mogu ostvariti svoja prava, mišljenja je Wigemark.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija zahvalio je na podršci EU u proteklom desetljeću, izrazivši uvjerenje da ova podrška govori i o važnosti uloge VSTV-a BiH u osiguravanju vladavine prava u BiH.

Konstatujući da pravosuđe ima svojih nedorečenosti i nedostataka koji se moraju korigovati, Tegeltija je naglasio da se pozitivne strane dosadašnje reforme često zaboravljaju i da će u narednom periodu biti sublimirani dosadašnji rezultati u reformi pravosuđa, kao i koraci koji se moraju napraviti u budućnosti na daljem unapređenju pravosudnog sistema.

– VSTVBiH je najpozvaniji i najodgovorniji za stanje u pravosuđu, pa njegovi članovi snose veliku odgovornosti, ali imaju i veliku stručnost, znanje i želju da nastave s unapređenjem sistema – istaknuo je predsjednik Tegeltija.

Direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić također je zahvalio na podršci koji je EU pružila Sekretarijatu u proteklom periodu, ističući važnost realizacije predstojećih aktivnosti potrebnih za dalje osnaživanje i unaprjeđenje pravosudnog sistema u BiH, saopćeno je iz VSTV-a