Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godišnjica stupanja na snagu SSP-a: Reforme su jedini put za naprijed

ssp godisnjica2
FOTO: Anadolija

Put ka reformi je jedan jedini put naprijed za Bosnu i Hercegovinu, poručeno je prije konferencije koja se održava danas u Sarajevu posvećene dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciju je organizovala Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), a na skupu će najviši zvaničnici BiH i EU razmijeniti stavove i mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju države, ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o evropskoj perspektivi BiH.

Konferenciju, čiji su suorganizatori Misija OSCE-a i Delegacija EU, otvorio je predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović, nakon čega će se učesnicima konferencije obratiti predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark, kao i šef Misije OSCE-a Jonathan Moore.

Lovrinović je kazao da je namjera Zajedničke komisije da danas, na ovoj konferenciji, obilježe dvije godine stupanja na snagu SSP-a.

Namjera je i da se danas objedini sve ono što je urađeno u protekle dvije godine, nakon što je SSP stupio na snagu.

“Čini mi se da smo puno toga učinili u ove dvije godine i u izvještaju kojeg ste imali ranije čuti iz ureda Evropske komisije ovdje u Sarajevu, ima određenih napredaka”, pojasnio je Lovrinović.

Izrazio je nadu da će BiH “do konca godine ili početkom naredne godine dobiti status kandidata, a negdje sredinom naredne godine doći u poziciju da otvara određena poglavlja”.

Novinarima se prije otvaranja konferencije obratio Moore, koji je rekao kako je počastvovan što OSCE učestvuje u ovom procesu.

“BiH mora ispuniti svoje uslove prema OSCE-u na najbolji način. Ispuniti te uslove reformskim putem, put ka reformama, integracijama. To je već velika stvar da već dvije godine imate i SSP, činjenica da i danas imate sastanak PIC-a i našu konferenciju. Tu je više dokaza da BiH radi svoj posao što se tiče reformi”, pojasnio je Moore.

Svi su, prema njegovim riječima, svjesni, a posebno građani da je taj put veoma dugačak.

“Put ka reformi je jedan jedini put naprijed za BiH”, poručio je Moore.

Upitan da kaže koje je otvoreno pitanje na prvom mjestu u BiH, Moore je kazao da je teško izabrati jedan prioritet.

Istakao je da misija OSCE-a više od deset godina aktivno radi u sferi pravosuđa, prate rad tužilaštava, sudova… Moore je, ipak, naglasio da je ekonomija prioritet.