Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar-Kitarović: Hrvatska podupire proširenje EU-a na zapadni Balkan

kolinda grabar kitarovic dragan covic (3)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u srijedu pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku da Hrvatska snažno podupire daljnje proširenje EU-a na zapadni Balkan.

“Hrvatska je primjer koji svjedoči o transformacijskoj snazi članstva u EU-u, o prednosti pristupanja u područje na kojem su mir, sloboda, ljudsko dostojanstvo i blagostanje standardi, a ne puki ideali. Iz tih razloga, među ostalima, Hrvatska snažno podupire daljnje proširenje EU-a na naše jugoistočno susjedstvo”, rekla je.

Naglasila je da je od iznimne važnosti riješiti preostala pitanja vezana uz ostavštinu rata i istovremeno se posvetiti regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima.

“U tom okviru ćemo se i dalje usredotočiti na prava manjina, nestale osobe, nadležnost za ratne zločine, ratne žrtve i na procesuiranje ratnih zločina na nacionalnoj razini”, kazala je, upozorivši međutim da “dobri i uzajamno korisni susjedski odnosi uvelike ovise o riječima koje dolaze preko granice”.

“Za inflamatornu i revizionističku retoriku, potaknutu političkim potrebama u zemlji, ponekad je za izgovoriti potreban samo trenutak; međutim, popravljanje narušenih odnosa traje mnogo, mnogo dulje”, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

Istodobno je, govoreći o dijalogu na relaciji Beograd-Priština, upozorila da “moramo biti pažljivi i izuzetno oprezni kada se radi o prijedlozima s mogućim posljedicama za regiju, ponajprije u pogledu ideja o teritorijalnim promjenama ili razmjenama”.

“U suprotnom, mogli bismo otvoriti Pandorinu kutiju potencijalnih novih teritorijalnih pretenzija koje mogu uzrokovati ozbiljnu nestabilnost i sigurnosnu prijetnju”, rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je dodala da u regiji postoje primjeri nadahnjujućih događaja koji dokazuju hrabro vodstvo.

“Toplo pozdravljamo potpisivanje sporazuma o pitanju imena koji je nedavno postignut između Skoplja i Atene te se nadamo kako će referendum ove nedjelje biti ključni poticaj uspješnom nastavku euroatlantske integracije zemlje (Makedonije)”, rekla je.