Hrvatska predsjednica

Grabar-Kitarović: RH će pomoći susjednim zemljama da dođu u okrilje EU

kolinda konferencija

“Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama – BiH i Makedoniji – da dođu u okrilje Europske unije”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je nakon sastanka s izrelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jerusalemu izjavila je kako će Hrvatska pomoći susjednim zemljama da dođu u okrilje Europske unije.

“Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama – BiH i Makedoniji – da dođu u okrilje Europske unije”, istaknula je Grabar-Kitarović.

U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je da je važno da se dvije zemlje zajedno brinu o Evropi i Mediteranu te da je suradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost dvaju naroda, javlja Hina.

Reagirajući na činjenicu da i u Europi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael “u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Europske unije” već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma. Pritom je najavila izložbu u New Yorku o hrvatskim pravednicima među narodima, ali i druge aktivnosti, poput seminara u Hrvatskoj, Srbiji, i regiji, ali i u Europskoj uniji.

“Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Evrope i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama”, kazala je hrvatska predsjednica.

“Kako će Hrvatska predsjedati Vijećem EU-a, mislim da je to prilika da prenesete tu poruku svim narodima Evrope. (…) i ako želi “svijetlu budućnost”, za Evropu je ta poruka posebice važna”, kazao je Netanyahu.

Vrlo jasno je upozorio na opasnost radikalnog islama koji “želi čovječanstvo vratiti u najmračnija vremena”.

“Namjeravao sam reći Srednji vijek, ali on je napredan”, rekao je Netanyahu.

Prema njegovim riječima, radikalni islam ne utjelovljuje se samo u Daeshu (ISIL), već “prije svega u Iranu koja je jedna moćna i zlonamjerna sila”.

“Biti ću vrlo jasan: Izrael je na prvoj crti ratišta protiv radikalnog islama. Da Izrael nije ovdje, Bliski istok bi pao u ruke radikalnog islama. Braneći sebe, branimo cijeli Bliski istok, a braneći Bliski istok branimo Evropu”, rekao je Netanyahu.