Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Grci 5. jula idu na referendum o prijedlogu kreditora

27/06/2015

Grčki premijer Alesis Cipras pozvao je sinoć Grke da se 5. jula na referendumu izjasne o tome da li Grčka treba da prihvati ili odbaci prijedlog međunarodnih kreditora, prenose agencije.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je nedugo nakon sjednice vlade u Atini, na kojoj se raspravljalo o ponudi povjerilaca.

Parlament će se o ovom prijedlogu izjasniti u subotu, tačno u podne, javila je grčka televizija Sky.

[pull_quote_right]Na referendumu će Grci odlučiti da li će prihvatiti uslove koje nude kreditori – MMF, EU i Evropska centralna banka[/pull_quote_right]

Za potvrdu Ciprasove odluke potreban je 151 glas, odnosno manje od većine koju predvodi premijer.

– Ovi prijedlozi, kojima se krši evropsko pravo i osnovno pravo na rad, jednakost i dostojanstvo, pokazuju da namjera nekih od partnera i institucija nije bila – održiv sporazum za sve strane, već možda ponižavanje cijelog jednog naroda – rekao je Cipras sinoć tokom obraćanja naciji koje je prenosila televizija, navodi agencija Reuters.

Cipras je ovo rekao samo nekoliko sati po povratku iz Brisela gdje su evropski i kreditori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Grčkoj ponudili sporazum koji je grčka Vlada odbacila kao neodgovarajući.

Dužni smo da odgovorimo na ultimatum izražavajući suverenu volju naroda – naglasio je Cipras.

Zvanična Atina će zbog održavanja referenduma na nekoliko dana zatražiti produženje roka za vraćanje duga koji ističe 30. juna.

Na referendumu će Grci odlučiti da li će prihvatiti uslove koje nude kreditori – MMF, EU i Evropska centralna banka.

Ukoliko Grci glasaju protiv prijedloga, Grčka će najvjerovatnije izaći iz eurozone, prenosi BBC.

Prema prijedlogu kreditora, čiji su dijelovi procurili u javnost, povjerioci su predložili Grčkoj produžetak od pet mjeseci finansijske pomoći u okviru kojeg paket pomoći od 12 milijardi eura koji bi bio isplaćen u četiri dijela, do novembra.

Grčka vlada je potvrdila detalje tog dokumenta navodeći da prijedlog predviđa hitnu isplatu 1,8 milijardi eura, uz mjere koje bi odobrila skupština, kako bi država izbjegla bankrot u utorak, 30. juna, kada treba da plati ratu duga MMF-u od 1,5 milijardi eura.

Ostatak od 12 milijardi eura bi se isplaćivao zavisno od provođenja reformi u Grčkoj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.