Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grci usvojili mjere štednje, poslanici otkazuju poslušnost Tsiprasu

tsipras-parlament

Grčki parlament usvojio je kasno sinoć obimne mjere štednje koje zahtijevaju kreditori da bi otvorili novi paket finansijske pomoći radi ostanka Atine u eurozoni.

Nekoliko desetina poslanika iz vladajuće stranke Syrize otkazalo je poslušnost premijeru Alexisu Ciprasu.

Paket je usvojen sa 229 glasova “za” u skupštini od 300 mjesta. “Protiv” su bila 64 poslanika, a šest ih je bilo uzdržano. Taipras je zatražio podršku proevropski orijentisane opozicije za usvajanje ovih mjera, što je dovelo u pitanje budućnost njegovog kabineta.

On je rekao da nema alternative ovom paketu i da će mjere donijeti teškoće, ali da on stoji iza svoje odluke.

“Ja sam posljednja osoba koja treba da izbjegne odgovornost”, rekao je Taipras u parlamentu.

Vladin portparol Gabrijel Sakelaridis priznao je da je glasanje izazvalo podjelu u Syrizi, ali je napomenuo da je Vladin prioritet da se osigura nova finansijska pomoć. To je protumačeno kao nagovještaj da za sada neće biti raspisani novi izbori.

U zamjenu za zajmove od 86 milijardi eura, Grčka je prihvatila reforme penzionog sistema, povećanje poreza na dodatu vrijednost, mjere za liberalizaciju privrede i oštra ograničenja javnih troškova.

Atina je pristala i da sakupi 50 milijardi eura od javne imovine u specijalni privatizacioni fond, koji će biti garant sporazuma.

Predsjednik parlamenta Zoe Konstantopolu rekla je da ove mjere predstavljaju “socijalni genocid”, a ispred skupštine desili su se sukobi demonstranata i policije uoči glasanja.

Među 38 poslanika Syrize koji su se usprotivili Tsiprasu bio je i bivši ministar finansija Yanis Varoufakis, koji je osudio dogovor sa kreditorima kao “novi Versajski sporazum”.

Protiv paketa su glasili i ministri energetike Panajotis Lafazanis i zamjenik ministra rada Dimitris Stratulis. Lafazanis je rekao da ostaje lojalan Vladi, ali da je spreman da ponudi ostavku. Ostavku je juče podnijela zamjenik ministra finansija Nadija Valavani.