Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčka traži pomoć od EU u kontroli svojih granica

izbjeglice-grcka

Grčka je zatražila pomoć od EU u kontroli svojih granica, dok hiljade migranata ostaju zaglavljeni na sjevernoj granici sa Makedonijom.

Makedonske vlasti dozvoljavaju ulazak samo Sirijcima, Iračanima i Avganistancima koji bježe od sukoba, što kod drugih migranata izaziva revolt i demonstracije.

Grčka policija je juče ispaplila suzavac kako bi rastjerala demonstrante sa graničnog prelaza.

Mladi marokanski migrant je poginuo u blizini Idomenija nakon što se popeo na krov vagona i dodirnuo visokonaponski kabal iznad glave, sapštila je lokalna policija.

Oko 5.000 migranata je praktično “zaglavljeno” na granici, uključujući 43 autobusa sa Sirijcima, Iračanima i Avganistancima koji su stigli prethodne noći.

Ministri unutrašnjih poslova EU sastaće se danas da bi razgovarli o mogućnostima Grčke da kontroliše protok imigranata koji prelaze kroz zemlju na putu ka sjevernoj Evropi.

Uoči održavanja sastannka, Atina je prihvatila pomoće Evropske agencije za kontrolu granica /Fronteks/.

Neke države EU su navodno zatražile da Grčka bude suspendovana iz Šengenske zone, zbog nedovoljnog obezbjeđivanja svojih vanjskih granica i navodnog odbijanja pomoći EU, prenosi BBC.

Grčka negira da je ikada odbacila pomoć EU, ali vlada, svjesna domaćih posljedica, je nastojala da stavi do znanja da će sa agencijom Fronteks samo provoditi registraciju migranata, ali neće organizovati zajedničke granične patrole.

Skoro 600.000 migranata je stiglo u Grčku ove godine, uglavnom čamcima iz obližnje Turske.

Vlada je potrošila 1 milijardu eura na upravljanje krizom migracija.

Na hiljade migranata se nalazi kod Idomenija gdje su smješteni u skloništima, šatorima ili napolju.