Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčka vlada: Uvjeti iz Brisela su neprihvatljivi

Negotiations between Greek Government and its lenders continue

Uvjeti postavljeni iz Brisela kako bi se osigurao protok gotovine u Grčku su neprihvatljivi, poručila je danas grčka vlada, javlja Anadolu Agency.

U pisanom saopćenju iz grčke Vlade navodi se kako Brisel već neko vrijeme ne poduzima nikakve korake po pitanju problema grčkog vanjskog duga. Navodi se kako su “uvjeti koje je Brisel postavio, kako bi se osigurao dotok gotovine u zemlju, neprihvatljivi te da sadrže radikalne stavove”.

U saopćenju se također navodi da je grčka vlada, kako bi osigurala postizanje sporazuma, napravila izmjene glede nekih ranije iznesenih stavova.

“Plan grčke Vlade ne očituje se u prvobitnim tezama vladinog programa. To je zapravo produkt sporazuma i ustupaka koji su proistekli na temelju rada Briselske grupe i tehničke ekipe. U ponudi kreditora se ne vide neki ranije dogovoreni stavovi koje je grčka vlada sa Briselom usaglasila u protekla četiri mjeseca”, navodi se u saopćenju te se dodaje da se znak pitanja postavlja koliko je zapravo takav stav uopšte doprinio obostrano korisnom sporazumu.

U saopćenju se ističe da će se, ukoliko vlada prihvati uslove kreditora, nastaviti tragična greška koja zemlju odvodi u ćorsokak strateških mjera štednje. Napominje se da se plan grčke vlade zasniva na četiri temeljne tačke, a to su: beskamatno kreditiranje sa manjim iznosima, nepostojanje dodatnih mjera, reprogramiranje duga i jaka ulaganja.